10.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Izraelske snage uhapsile lidera Hamasa

Izraelske snage bezbjednosti uhapsile su noćas Hasana Jusufa, lidera palestinskog pokreta Hamas na zapadnoj obali reke Jordan, optuživši ga za podsticanje trenutnog talasa nasilja, saopštila je pres-služba vojske.

Priznajući da su praktično svakodnevni teroristički napadi u kojima je za mjesec dana poginulo devet, a ranjeno više od sedamdeset Izraelaca, da je to djelo ruku pojedinaca koji nisu vezani ni za jednu grupaciju i najčešće žive na teritorijama pod potpunom kontrolom jevrejske države, vlasti Izraela su ipak optužile Hezbolah i zvanično rukovodstvo za zaoštravanje „kulture mržnje“ na arapskim ulicama.

„Protekle noći izraelska vojska je zajedno sa Zajedničkom službom bezbjednosti (kontraobavještajnom službom ŠABAK) uhapsila Hasana Jusufa, lidera Hamasa u Betuniji, jugozapadno od Ramale“, saopštila je pres-služba.

„Jusuf je aktivno podstrekivao i provocirao terorizam, javno hrabreći i hvaleći napade na Izraelce“, navodi se u saopštenju.

Hamas, koji kontroliše sektor Gaze, na Zapadnoj obali se nalazi u opoziciji pokretu FATAH koji tamo vlada kroz institucije Palestinske nacionalne administracije. Jusuf se smatra ne samo političkim liderom, već i jednim od osnivača islamskog pokreta.

„Lideri Hamasa ne mogu da očekuju da mogu da propagiraju nasilje i teror iz svojih fotelja i sa propovedaonica svojih džamija“, rekao je zvanični predstavnik vojske Piter Lerner.

(Sputnik)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se