10.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Ivanić i Crnadak neće učestvovati na posebnoj sjednici NS RS

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak neće učestvovati na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske 20. oktobra, saopštio je potpredsjednik PDP-a Dragiša Delić.

Delić je, nakon današnje sjednice Predsjedništva PDP-a u Banjaluci, rekao da je ova stranka tražila da se Ivanić i Crnadak obrate Skupštini Srpske na početku i kraju posebnog zasjedanja o radu srpskih predstavnika u institucijama BiH da ne bi bilo pretvoreno u svojevrsnu sudnicu.

„Ne želimo da se pravdamo ni za šta što je do sada urađeno u zajedničkim institucijama i nema nikakvog prenošenja nadležnosti, već je riječ o čistom pokrivanju kriminala u institucijama Republike Srpske“, tvrdi Delić.

On je dodao da će poslanici PDP-a u Narodnoj skupštini biti vrlo aktivni na posebnoj sjednici, za koju su pripremili 130 dokaza o urušavanju digniteta Republike Srpske u ranijem periodu.

„Pitaćemo ko je ukinuo auto-tablice Republike Srpske, ko je dozvolio da Brčko bude distrikt, ko je uveo jedinstvene pasoše, zajedničke lične karte i vozačke dozvole, pitaćemo za Balkan investment banku, Bobar banku i Fabriku glinice `Birač` i famoznih milijardu KM koje tamo fale. Pitaćemo i za Suvaru i Radišića“, naveo je Delić.

Prema njegovim riječima, PDP je apsolutno protiv novog kreditnog zaduženja Republike Srpske koje će se odnositi na pokrivanje potrošnje, što je, kako je rekao, prije nekoliko dana priznao i predsjednik Republike.

On je postavio pitanje i kako je donesena odluka o kreditnom zaduženju od 514 miliona KM, bez prethodne odluke Narodne skupštine.

Delić je za 28. novembar najavio sedmi izborni sabor PDP-a, na kojem će biti birano novo rukovodstvo, Glavni odbor i usvojene određene deklaracije, a za 25. oktobar u Banjaluci sjednicu Glavnog odbora na kojoj će biti određena imena kandidata i verifikovani delegati za sabor.

„Danas nismo govorili o kandidaturi predsjednika stranke Mladena Ivanića jer će to biti određeno na sjednici Glavnog odbora, a on danas nije rekao ništa o svojoj kandidaturi“, rekao je Delić.

Govoreći o prihvatljivosti SBB-a kao koalicionog partnera na nivou BiH strankama Saveza za promjene, Delić je prenio stav PDP-a da je rekonstrukcija Vlade Federacije BiH stvar dogovora federalnih partnera, ali da nema razloga da se mijenja sastav Savjeta ministara BiH, jer on za sada funkcioniše dobro.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se