15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Intervju sa Borkom Miličić, autorkom romana “Vraćam sjaj očima svojim u Zvorniku starom gradu na Drini“

Ovih dana iz štampe je izašao književni prvenac autorke Borke Miličić iz Zvornika pod naslovom  „Vraćam sjaj očima svojim u Zvoriku starom gradu na Drini“. Tim povodom autorka nam je rekla par riječi o svom prvom romanu.

Kada ste počeli da se bavite pisanjem?

Borka Miličić: Od ranih školskih dana. Bila sam član novinarske sekcije ‚‚ Galeb’’, koju sam i predstavljala na saboru školskih listova u Beogradu, sada već dalekih poznih osamdesetih. Radove sam objavljivala u raznim  lokalnim novinama i učestvovala sam na raznim književnim manifestacijama. U okviru nekog od prvih Zvorničkih kulturnih ljeta bilo je književno veče na kojem su nastupali Pero Zubac, Slobodan Rakitić, pokojni Duško  Trifunović, Milan Stevanović Jesenica, Obren Jović, Marica Lukić, Dragica Lala Spasojević…  i moja malenkost među njima.

 Sa izdavačem ASoglas ste sklopili ugovor o izdavanju vašeg književnog prvenca, koliko dugo je pisan vaš prvi roman “Vraćam sjaj očima svojim u Zvoriku starom gradu na Drini“?

Borka Miličić: Iskreno, pisan je jako dugo. Zahvaljujući svim propratnim tegobama koje su me osporavale trebalo mi je oko četiri godine da kompletiram tekst. Nekoliko hiljada stranica morala sam pročitati i pripremiti istorijsku podlogu  Zvornika, u koju sam uplela vrlo neobičnu ljubavnu priču. Kompletan tekst dva puta sam gubila, ali nisam odustala. Sada sa ponosom, cijenjenim čitaocima, prepuštam na čitanje  plod moga dugogodišnjeg truda.

Šta je radnja romana, tj. kako biste ukratko prezentovali čitaocima s čim će se sresti kad uzmu knjigu u ruke?

Borka Miličić: Prvenstveno sa jednim pristojnom, toplom knjigom u kojoj obiluju ljudske emocije. Akcenat  sam stavila na pristojnost štiva prilagodivši ga širim čitalačkim masama. Trudila sam se da probudim odavno ponestale međuljudske odnose, da vratim vjeru u ljubav i povjerenje, kojih je u ovim vremenima sve manje i manje. Takođe, akcenat je i na istoriji i prošlosti  staroga Zvornika. O gradu sa jako burnom i bogatom prošlošću dala sam svoj skroman doprinos i svoja saznanja o starom Zvorniku  pretočila sam u svoje prvoobjavljeno delo.

 Da li planirate promociju u vašem gradu Zvorniku i odlazak na ovogodišnji sajam knjiga u Beogradu?

Borka Miličić: Planiram. Biće mi čast i zadovoljstvo da ovaj roman predstavim u svom gradu i na Beogradskom sajmu. Decenijama sam maštala o tome i konačno mi se mašta pretvara u javu.

Šta biste poručili mladim piscima?

Borka  Miličić: Da vjeruju u sebe i kada drugi ne vjeruju u njih. Da nikada ne odustaju i da se trude da im svako novo djelo bude bolje od prethodnog. Da pišu i vjeruju u svoj rad. Ja sam pisala i vjerovala nekoliko decenija. Sada je na čitaocima da procijene da li je moj trud bio vredan pažnje.

Ljubavni roman sa istorijskom podlogom

Kako nam je rekao izdavač i recenzent, Dejan Spasojević roman „Vraćam sjaj očima svojim u Zvoriku starom gradu na Drini“  je ljubavni roman sa istorijskom podlogom.

Težište radnje je smješteno u Zvorniku, tačnije veći dio nje na tvrđavi od koje autorka polazi i kojoj se više puta vraća, preplićući sreću i tugu kroz događaje koji slijede u odnosu glavnih junaka Aleksa i Nele čija sreća izmiče i ima neko odloženo dejstvo, ne onako kako bi čitalac u prvi mah očekivao čitajući roman. U trenutku kada pomislite da se nazire rasplet, katarzično zadovoljenje  i ostvarenje ljubavnog i poslovnog sna glavnih junaka, baš tada se desi novi zaplet koji vodi radnju u nepoznato.

-Roman je djelo koje se čita u “jednom dahu“, koje plijeni i kupuje pažnju čitaoca. Vjerujem da će autorka sa svojim atraktivnim stilom pisanja lako zadobiti čitalačku publiku i ostaviti je da željno iščekuje neki novi naslov, koji će promovisati možda baš na Tvrđavi u gradu Zvorniku, u nekom hotelu koji će do tada možda biti napravljen – rekao nam je Dejan Spasojević.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se