15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Holandija tražila razgovor s Lavrovom na dan objavljivanja izvještaja

Holandija je u formi ultimatuma zahtjevala telefonski razgovor sa Sergejom Lavrovom o istrazi rušenja „boinga 777“ u Ukrajini, na dan kada je objavljen izvještaj — 13. oktobra. Šef ruske diplomatije je bio zauzet, a Holanđani više nisu pokušavali da uspostave kontakt s njim, rekla je predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ranije je, kako je prenjela agencija Rojters, šef holandske diplomatije Bert Kunders optužio Rusiju da „sije sumnju“ u vezi s istragom o rušenju malezijskog „boinga“ u Ukrajini.

„Holandska strana zatražila je u formi ultimatuma telefonski razgovor s ministrom inostranih poslova Sergejom Lavrovom na dan kada je objavljen izvještaj, i to u roku od 15 minuta. U to vrijeme ministar je već imao ranije planirane obaveze. Više nije bilo pokušaja da se razgovor obavi“, rekla je Zaharova.

„Pritom smo mi više puta tokom godine upućivali holandskim ekspertima poziv da dođu u Moskvu. Amsterdam je odgovorio odbijanjem. Sada pak oni pokušavaju da naprave skandal ni od čega. Od toga nema ništa. Presjeći ćemo svaki pokušaj dezinformisanja“, dodala je Zaharova.

Ove sedmice Savjet za bezbjednost Holandije predstavio je rezultate istrage avionske nesreće koja se dogodila 17. jula prošle godine u Donjeckoj oblasti. U izvještaju je navedeno da je rušenje „boinga 777“ izvazvala eksplozija bojeve glave tipa 9N314M, postavljene na raketu serije 9M38. U komentarima na ruske primjedbe precizira se da bi moglo da bude riječi i o raketi 9M38, koja se pojavljuje u zaključcima koncerna „Almaz-Antej“, proizvođača sistema „buk“, ali i o njenoj kasnijoj modifikaciji 9M38M1. U utorak su predstavnici „Almaz-Anteja“ predstavili svoj izvještaj, u kojem je navedeno da je „boing“ oboren raketom ispaljenom iz oblasti koju je u momentu nesreće kontrolisao Kijev. Koncern je naveo da tip oštećenja olupina isključuje mogućnost da je avion oborila bilo koja druga raketa, osim 9M38. Ovaj tip rakete nije dio naoružanja Ruske Federacije.

(Sputnik)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se