9.3 C
Zvornik
18. април 2024.

Drašković, Kusturica i HET grade »Grad sunca«

TREBINJE – Projektu „Sunčani grad“, u okviru kojeg biznismen Rodoljub Drašković u Draženskoj Gori kod Trebinja gradi turistički kompleks i gdje su već počeli radovi, pridružiće se i režiser Emir Kusturica, koji na ovom mjestu planira projekat filmskog grada.

Projekat će za sada finansirati samo Drašković, koji je iz svojih preduzeća obezbijedio budžet veći od 20 miliona evra godišnje, a Kusturičin ulog je za početak vanmaterijalna imovina, odnosno ideje koje će kasnije privlačiti investitore.

„Suština ovoga grada jeste da privučemo sve turiste, ne samo iz regije, nego i iz Evrope, da se ovdje odmaraju, a da cijela Hercegovina od toga ima koristi, jer će na izgradnji biti angažovano oko 1.500 građevinara, ovdašnjih neimara koji su zajedno sa mnom gradili dvorac koji je već završen“, ističe Drašković.

On dodaje da će po završetku projekta u samom gradu takođe biti zaposleno oko 1.500 ljudi koji će raditi na zatvorenom olimpijskom bazenu koji će graditi Hidroelektrane na Trebišnjici, akvaparku, filmskom gradu koji će graditi sa Emirom Kusturicom, te održavanju staze za formulu jedan, biciklističke i trim staze, te u hali sportova sa otvorenim terenima, golf terenima i slično.

Cilj je, kako je rekao Drašković, da se projekat završi za pet godina.

Kusturica je, poredeći ovaj projekat sa gradnjom cara Konstantina i građevinama za umjetnike, pjesnike i druge ličnosti, kazao je da će, ako nikne jedan grad nadomak centra Trebinja, i Dučićev grad biti razvijen još više.

Direktor Hidroelektrana na Trebišnjici potvrdio je da će u skladu sa zakonom i obavezama, ova firma učestvovati u projeku. Kazao je da će izgraditi i bazen, kao i da će stari željeznički most potopljen u Trebinjskom jezeru biti premješen u Dražensku Goru, pišu „Nezavisne„.

Rodoljub Drašković je potvrdio da će Sunčani grad objediniti i sve kulture Trebina, pa će u Draženskoj Gori, između ostalog, biti izgrađena i Begova kuća, sa turskom kaldrmom, a preko puta nje Gazdinska kuća koje će povezati kopijom Starog mosta u Mostaru.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se