15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Dodik: Opozicione stranke pokazale da im je najmanje stalo do Srpske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da su opozicione stranke iz Republike Srpske ponovnim nedolaskom na sastanak parlamentarnih stranaka pokazali da im je najmanje stalo do Srpske, poručivši da Srpska, uprkos tome, ima kapacitet i snagu da odbrani svoju poziciju.

Dodik je na konferenciji za novinare u Banjaluci ocijenio da SDS, PDP i NDP ovakvim ponašanjem ulaze u sferu neozbiljnih politika i nastavljaju da dodatno urušavaju potencijal i snagu Srpske, koju tako dovode u lošiji položaj nego što je bio ikada.

Dodik je rekao da su učesnici današnjeg sastanka htjeli da vode dijalog, ali da je opozicija iz Srpske, koja čini vlast na nivou BiH, pokazala potpunu nezainteresovanost za Srpsku.

On je rekao da mu je žao što taj dijalog nije uspio, te da učesnici sastanka „neće zatvoriti vrata“ i „izbjegavati svoju odgovornost dureći se“, sve s ciljem zaštite interesa Republike Srpske.

„Republika Srpska institucionalno uspješno funkcioniše. Vlada Srpske, Narodna skupština i političke stranke koje čine većinu imaju potencijal da Republici Srpskoj daju legitimitet i da odbrane njenu snagu, poziciju i autonomiju“, rekao je Dodik novinarima, nakon sastanka sa predstavnicima parlamentarnih stranaka u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On smatra da ono što se radi u ime Republike Srpske na nivou BiH Srpskoj ništa dobro ne donosi.

„Odavno SDS, PDP I NDP ne predstavljaju Republiku Srpsku u Sarajevu, nego vlastite političke programe. Srpska se jedino predstavlja kada je koordinisan rad predstavnika na nivou BiH sa njenim institucijama, odnosno Vladom i Narodnom skupštinom“, naveo je Dodik, napomenuvši da su ove dvije institucije nezaobilazno mjesto dogovora.

On smatra da je Republika Srpska u Sarajevu izgubila reprezentativnost, djelovanjem SDS-a, PDP-a i NDP-a.

„Gubimo mogućnost zaštite svojih interesa, jer oni to ne čine. To je ocjena mnogih u Srpskoj, ali i dijela članova navedenih političkih partija“, rekao je Dodik.

On je naveo da je cilj bio da zajednički budu usaglašeni važni dokumenti za iduću godinu.

„Budžet BiH za narednu godinu mora da bude usaglašen u institucijama Srpske, kao i mnoge politike koje će biti na dnevnom redu. Morali su da nam daju odgovor na pitanje šta su mislili kada su podržali ugovor BiH i Islamske zajednice, kao i da nam objasne određene elemente spoljne politike, kojom se ne štite interesi Srpske, za šta smo, nažalost, ostali uskraćeni“, pojasnio je Dodik.

Predsjednik Republike podsjetio je da Srpska na nivou BiH ne može da ostvari nijedan od vitalnih interesa, da je ostala bez članova u pojedinim komisijama, te da je sve manje ravnopravna u BiH.

„Nije riješen pokušaj ubistva premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima, iako je Policija Republike Srpske učinila sve što je bilo potrebno na tom planu, što je neko zataškao. Uprkos svemu, imamo namjeru da zaštitimo interese Srpske, a na sreću naroda imamo sve kapacitete za tako nešto“, kaže Dodik.

On je naglasio da su predstavnici SDS-a, PDP-a i NDP-a na nivou BiH mnogo puta bili obaviješteni o stavovima institucija Srpske.

„Mora biti uvedena praksa da svaki zakonski akt koji bude predložen na nivou BiH mora dobiti saglasnost Narodne skupštine Republike Srpske“, izjavio je Dodik.

Sastanku sa predsjednikom Srpske u Banjaluci prisustvovali su lideri SP-a Petar Đokić, DNS-a Marko Pavić, Srpske radikalne stranke Dragan Đurđević, PUP-a Ilija Stevančević, potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović i poslanik Slobodnog demokratskog srpskog kluba Nenad Stevandić.

Lideri stranaka koje čine Savez za promjene ponovo se nisu odazvali pozivu predsjednika Srpske na sastanak, kao što to nisu učinili ni 9. oktobra.

Pavić: SDS, PDP i NDP ne predstavljaju Srpsku u institucijama BiH

Predsjednik DNS-a Marko Pavić rekao je da odluka predstavnika SDS-a, PDP-a i NDP-a da se ponovo ne odazovu na sastanak koji je sazvao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pokazuje da oni ne predstavljaju Srpsku u institucijama BiH, već samo svoje stranke.

„Razočaran sam što se ponovo nisu odazvali. To govori da oni ne misle da su predstavnici niti predstavljaju Srpsku u zajedničkim institucijama BiH nego predstavljaju svoje stranke, iako su izabrani da predstavljaju Srpsku, a ne svoje stranke“, rekao je Pavić na konferenciji za novinare nakon sastanka.

Prema njegovim riječima, ovo je najgori način na koji izražavaju svoje nepoštovanje prema Srpskoj, jer se ne odazivaju na poziv predsjednika Republike, koji je jedini Ustavom ovlašten da predstavlja Srpsku.

Pavić je ocijenio da je zbog svega toga situacija takva da mnoge nadležnosti prelaze na nivo BiH i da se donose odluke koje nisu od interesa za Srpsku.

„Nama je jedino sada preostalo da putem Narodne skupštine i Vlade pokušamo spriječiti djelovanja koja su suprotna interesima Srpske. Valjda se neće ići dotle da se odluke Narodne skupštine, kao najviše institucije Srpske, ne poštuju“, rekao je Pavić.

Pavić je dodao da je za razgovor uvijek i na svakom mjestu, jer svaki dogovor samo može doprinijeti zaštiti interesa Srpske, ali da su minimum komunikacije predsjednik Republike, Narodna skupština i Vlada oko svih pitanja gdje se predstavlja i zastupa Srpska u BiH.

„Ako je ovo ljutnja to bih oprostio, ali ako je to nešto što oni sistemski rade i politiku kroje u nečijim ambasadama ili nekim drugim mjestima, onda je to pogubno za Srpsku i sve ono što mi moramo uraditi na očuvanju Dejtona i ustavne pozicije Republike Srpske“, istakao je Pavić.

On je poručio da DNS nikada neće odustati od ustavne pozicije zagarantovane Dejtonskim sporazumom i prenositi ovlašćenja sa Srpske na nivo BiH, navodeći da decentralizovana BiH ima mjesto u Evropi, jer su mnoge zemlje u Evropskoj uniji decentralizovane i ne vidi problem u tome da to bude i BiH.

Radmanović: Predstavnici SDS-a, PDP-a i NDP-a rade protiv interesa Srpske

Potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović rekao je da odlukom da se ponovo ne odazovu na sastanak koji je sazvao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predstavnici SDS-a, PDP-a i NDP-a rade protiv interesa Srpske, te ih je ponovo u ime SNSD-a pozvao na dogovor o ključnim pitanjima za Srpsku.

„Ne možemo vjerovati da se jedan broj političkih lidera nije odazvao pozivu predsjednika Srpske na dogovore. Građani u Srpskoj znaju da se pritisci na Republiku iz Sarajeva povećavaju i pojačavaju, a jedini pravi odgovor na to je jedinstvo“, rekao je Radmanović na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je napomenuo da SNSD, DNS, SP, PUP, Srpska radikalna stranka i Slobodni srpski demokratski klub, čiji su predstavnici danas učestvovali na sastanku kod predsjednika Srpske, pozivaju na to jedinstvo jer se tako jednostavnije dolazi do kvalitetnih odgovora, a na šta ih je obavezao narod koji im je dao glasove.

„Nažalost, ni danas lideri partija koje predstavljaju Srpsku u institucijama BiH neće da dođu da se dogovaraju. Istovremeno, dogovaraju sa onima koji su jasno i otvoreno protiv Republike Srpske i to je teško razumjeti. Oni će u narednom periodu morati da objasne svojim biračima šta rade, a rade protiv Srpske“, istakao je Radmanović.

On je ukazao da „nikada nije kasno i da uvijek ima mogućnosti da se stvari poprave“.

„Poziv na razgovore ostaće otvoren i ubuduće. Mi ćemo uvijek biti tu prisutni da popravimo ono što su neodgovorni pokvarili. Vidjeli ste u posljednje vrijeme mnogo neodgovornih na raznim funkcijama, koji vole svašta da pričaju i da pred novinarima govore neodgovorne stvari u vezi sa svojom domovinom Srpskom“, rekao je Radmanović.

On je ponovio da SNSD još jednom poziva na dogovor oko ključnih pitanja i da još jednom podsjeća da ne traži mjesta u Savjetu ministara i institucijama BiH.

„Radite tamo, ali radite u interesu Republike Srpske kao što smo mi nekada radili“, poručio je Radmanović.

Đokić: Dubok poremećaj u funkcionisanju predstavnika iz RS na nivou BiH

Predsjednik Socijalističke partije /SP/ Petar Đokić ocijenio je da je danas vidljivo da postoji dubok poremećaj u funkcionisanju predstavnika iz Republike Srpske koji vrše vlast u institucijama BiH, kao i da oni ne žele da razgovaraju o tome.

Prema Đokićevim riječima, da su lideri opozicionih partija Republike Srpske došli na današnji sastanak kod predsjednika Republike, možda su mogli da iznesu neki argument, kao i da bi mogli zajedno definisati stav o nekom pitanju.

„Ovako, ostajemo na istim pozicijama, a to može da šteti poziciji Republike Srpske u ukupnim odnosima unutar BiH, imajući prije svega u vidu da je 20 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i da su sasvim drugačija i veća očekivanja od onoga što će donijeti budućnost“, rekao je Đokić.

On smatra da lideri opozicionih partija nedolaskom kod predsjednika Republike Srpske izražavaju nepoštovanje prema Ustavu Republike Srpske i njenim institucijama.

„Takvu politiku ne razumijem i osuđujem je. Očekujem da će se u narednom periodu oni okupiti u svom krugu, razmotriti ovo pitanje i donijeti drugačiju odluku, te biti spremni na dijalog sa nama da vidimo koji je u budućnosti najbolji način da štitimo interes našeg naroda i Republike Srpske“, naglasio je Đokić.

On je novinarima nakon sastanka predsjednika Srpske Milorada Dodika sa predstavnicima parlamentarnih stranaka u Narodnoj skupštini Srpske, kojem se nisu odazvali lideri SDS-a, PDP-a i NDP-a, rekao da u ovom trenutku ima više veoma značajnih pitanja koja su od kratkoročnog i dugoročnog interesa za odnose u BiH, posebno od intersa za Republiku Srpsku i njenu poziciju unutar BiH o kojima treba razgovarati na najvišem političkom nivou.

„Opozicione partije Republike Srpske ili one koje danas u Sarajevu zajedno sa bošnjačkim ili hrvatskim partnerima vrše vlast, a crpe politički legitimitet iz Republike Srpske odbijaju da razgovaraju o tim pitanjima. Mi smo u dokumentu koji je upućen u Narodnu skupštinu Republike Srpske mogli vidjeti da ima mnoštvo otvorenih pitanja koja su danas ozbiljan povod i razlog da se o njima razgovora“, smatra Đokić.

Đurđević: Da li SDS, PDP i NDP ispunjavaju nečije želje i zadatke?

Predsjednik Srpske radikalne stranke Dragan Đurđević postavio je danas pitanje Srpskoj demokratskoj stranki /SDS/, Partiji demokratskog progresa /PDP/ i Narodnom demokratskom pokretu /NDP/ šta je to što u budućnosti žele da učine na nivou BiH i da li ispunjavaju nečije želje i zadatke.

„Mi smo danas htjeli da čujemo i njihov stav, da taj stav čuje i predsjednik Republike“, rekao je Đurđević novinarima nakon sastanka predsjednika Srpske Milorada Dodika sa predstavnicima parlamentarnih stranaka u Narodnoj skupštini Srpske, kojem se nisu odazvali lideri SDS-a, PDP-a i NDP-a.

Đurđević je pitao lidere SDS-a Mladena Bosića, PDP-a Mladena Ivanića i NDP-a Dragana Čavića šta su oni planirali da rade i sa kim ubuduće da sarađuju, ako ne žele da sarađuju sa političkim strankama koje su okupljene u Narodnoj skupštini Republike Srpske u podršci predsjedniku Srpske i Vladi Republike Srpske.

„Želim da izrazim zadovoljstvo što smo danas bili u prilici da na sastanku sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom razmijenimo mišljenja o situaciji u Republici Srpskoj i u BiH. I danas smo potvrdili da imamo jasno jedinstvo srpskih političkih stranaka koje čine većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske“, naglasio je Đurđević.

On je postavio pitanje ostalim političkim strankama, koje se nisu odazvale pozivu na prošlonedjeljni, ali i današnji sastanak, a vrše vlast na nivou BiH – da li one čine jedinstvo sa nekim političkim strankama, koji su njihovi ciljevi i koje su to stvari koje žele u budućnosti da urade.

„Smatramo da ovakvih razgovora i dijaloga treba da bude i u narednom periodu, ali smatramo da se ponovo pokazala neodgovornost. Nije riječ ovdje više o opoziciji i ne može se više glumiti opozicija, ako se vrši vlast na nivou BiH“, naveo je Đurđević.

On smatra da razgovor, poput današnjeg, uvijek može da bude koristan i da će političke stranke koje su danas učestvovale na sastanku Dodikom, pokazati jedinstvo i u budućem periodu, jer, kako je rekao, dolaze zaista teški trenuci koji će se ticati ne samo Republike Srpske i BiH, nego sigurno i zemalja u okruženju.

Stevančević: Opozicija da se odazove narednom pozivu jer je to u interesu naroda u Srpskoj

Predsjednik PUP-a Ilija Stevančević pozvao je danas lidere stranaka koje čine Savez za promjene da se odazovu narednom pozivu predsjednika Republike Srpske na sastanak jer je to u interesu naroda u Srpskoj.

„Stanje u Republici Srpskoj i na nivou BiH je takvo da moramo da razgovaramo“, rekao je Stevančević na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon sastanka koji je sazvao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

On je ocijenio da je ishitrena odluka predstavnika Saveza za promjene da se već dva puta ne odazovu na poziv predsjednika Republike na sastanak na kojem bi trebalo da bude razgovarano o problemima koji tište Srpsku i BiH.

„Nadam se da će do tog sastanka doći jer interesi Republike Srpske i BiH nisu samo interesi vlasti, nego i opozicije. Zbog toga pozivam lidere NDP-a Dragana Čavića, SDS-a Mladena Bosića, PDP-a Mladena Ivanića i Stranke napredna Srpska Adama Šukala da dođu na naredni sastanak na poziv predsjednika Dodika jer je to u interesu naroda Srpske“, rekao je Stevančević.

On kaže da se razgovori ne moraju voditi kada je riječ o nečijem privatnom interesu, ali da se ne može ćutati i ne odazivati se na poziv na sastanak kada su u pitanju interesi naroda.

„Osim toga, pozivam da se prekine medijski rat i da prestanu da se upotrebljavaju teške riječi tipa kriminalci i izdajnici jer takve priče ne vode ničemu“, rekao je Stevančević.

Stevandić: Političke stranke iz RS u Sarajevu moraju biti jedinstvene

Član Slobodnog demokratskog srpskog kluba Nenad Stevandić izjavio je danas u Banjaluci da političke stranke iz Republike Srpske u Sarajevu moraju biti jedinstvene.

„Mora postojati saglasniost svih poslanika na nivou BiH što sada nemamo. Ukoliko SDS, PDP I NDP misle da nisu prenosili nadležnosti sa Srpske na nivo BiH, neka bude raspisan referendum, pa da im narod kaže šta o tome misli“, rekao je Stevandić novinarima, nakon sastanka predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa predstavnicima parlamentarnih stranaka u Narodnoj skupštini Srpske.

On je istakao da narod u Republici Srpskoj ne podržava nejedinstvo političkih subjekata iz Srpske u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, onaj ko hoće da učini dobro za Srpsku nađe način, a onaj ko to neće nađe izgovor.

„Izgovori predstavnika SDS-a, PDP-a i NDP-a su nezreli i rezultat su potpune političke dezorjentacije ili žele da demonstriraju vrijednost nekog projekta koji je usmjeren protiv Republike Srpske, a u kome učestvuju“, ocijenio je Stevandić.

On je podsjetio da od nastanka Republike Srpske postoje dva pravca za njeno ukidanje.

„Prvi je da je genocidna, što smo uspjeli osporiti i druga je teorija da su ovdje svi kriminalci. Ovaj drugi koncept je dominantan i provodi se iz Sarajeva“, kaže Stevandić.

Sastanku sa predsjednikom Srpske u Banjaluci prisustvovali su lideri SP-a Petar Đokić, DNS-a Marko Pavić, Srpske radikalne stranke Dragan Đurđević, PUP-a Ilija Stevančević i potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović.

Lideri stranaka koje čine Savez za promjene ponovo se nisu odazvali pozivu predsjednika Srpske na sastanak, kao što to nisu učinili ni 9. oktobra.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se