20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Dodik: Ne bojim se legitimnog postupka, bojim se »fukara«

U prvoj Vladi su digli 37 tačaka optužnice protiv mene i nije bilo dokaza. Ne bojim se nijednog legitimnog i legalnog postupka, bojim se fukara. Oni su spremni da svašta urade u životu i vi to znate, kazao je Milorad Dodik u sinoćnjem Pressingu na N1.

Na pitanje o „misterioznom“ ruskom zlatu koje je postalo aktuelna tema, posebno nakon negiranja Milorada Dodika da je uopšte dobio ikakvo zlato, kazao je da nema ništa sa tim.

„Rusko zlato se nalazi širom svijeta, i u Rusiji. Vi znate da ja godinama osporavam Sud i Tužilaštvo u BiH sa stanovišta proceduralnog postavljenja. Nisam rekao da ne treba da postoje, ali ne rade najbolje. Sarađivaću sa Sudom u Sarajevu da ne bi bilo nikakvih dilema, samo da neko ne bi rekao da je moja borba usmjerena na Sud i Tužilaštvo. Neću dozvoliti blamažu i slobodno izvolite, neka dokažu sve što imaju. To su sve izmišljotine. U mojoj porodici se može naći lančića, prstenja i možda se može navući na kilogram“, kazao je Dodik.

„Meni nije problem pričati o tome, ali nemam šta pričati. Zamislite kakav bi moj život bio bemsislen da sam luzer, ja sam sve zaradio poštenim radom. Svi znaju da sam sve zaradio. Spreman sam da budem dio procesa, samo da bi se dokazala moja nevinost“, dodao je predsjednik RS.

Na pitanje o imovini i nekim navodima da ustvari posjeduje imovinu vrijednu 600 miliona KM, kazao je da on ništa ne krije.

„U toku rata se izgubio dio novca, ja sam u ratu bio bogatiji nego sada. Ja sam prijavio u Beogradu imovinu koju sam uzeo na kredit, koji još nije isplaćen. To faktički nije moja imovina. Ako ne vratim zadnju ratu, dići će se hipoteka i to će mi se oduzeti. Protiv mene su vođene masovne parnice i nikad niko ništa nije dokazao. U prvoj Vladi su digli 37 tačaka optužnice protiv mene i nije bilo dokaza“, kazao je.

Dodao je da se ne boji nijednog legitimnog i legalnog postupka, ali da se boji „fukara“.

[quote bgcolor=“#d8d8d8″ arrow=“yes“ align=“right“]Ne bojim se nijednog legitimnog i legalnog postupka, bojim se ‘fukara'[/quote]

„Ne bojim se nijednog legitimnog i legalnog postupka, bojim se ‘fukara’. Oni su spremni da svašta urade u životu i vi to znate. Svaka korupcija treba da bude kažnjena, i kad se kaže ‘kila zlata’ to zvuči puno, ali to nije ništa puno. To je nekada bilo 15.000 KM, sada je 40.000. Kada se tako kaže, to ne zvuči ništa posebno, ali ‘kila zlata’ zvuči strašno“, kaže Dodik.

Upitan u vezi sa određenim nezakonitim radnjama u vezi sa rafinerijom u Brodu, Dodik je istakao da rafinerija nije njegova i da on nema „feninga tamo“.

„Ovdje se konstantno pokušava nametnuti neki kriminal vezan za rafineriju. Nije moja rafinerija, nemam feninga tamo. Mi smo napravili najbolji privatizacioni projekt oko toga. Ja sam u nekim pričama eksponent ruske politike. Da vam kažem nešto, Rusi su veoma korektni partneri. S njima nemam nijedan problem i hvala im u ime svakog zaposlenog bez obzira na nacionalnost. Rafinerija nafte je trebala biti prodana za jedan euro, pod uslovom da se preuzmu svi uslovi koje ona nosi a to je nekih 150 miliona i da se otpuste svi radnici. Ja sam rekao da je to nepristojna ponuda i uputio javno izvinjenje“, poručio je predsjednik RS Milorad Dodik.

Povodom likvidacije Bobar banke, Dodik je istakao da je likvidirana jer je Gavrilo Bobar umro.

„Bobar banka je likvidirana jer je Gavrilo Bobar umro. Čisto zbog toga. Bobar je nažalost umro, ljudi koji su imali depozite smatrali su da njihov novac više nije siguran tu i povukli su 50-60 miliona KM, i to je to. Vlast je sve poduzela i podržala istragu u vezi sa Bobar bankom. Ja lično nisam imao nijedan poslovni aranžman sa Gavrilom Bobarom, ali sam ga cijenio kao dobrog biznismena“, ističe Dodik.

Na pitanje voditelja i urednika Amira Zukića povodom „borbe“ protiv Suda te da neki politički protivnici tvrde da on vodi borbu protiv Suda radi sebe, a ne zbog naroda, Dodik je kazao da je Referendum apsolutno zakonit i ispravan postupak.

„Da je tako rekao bih ‘ko ih šiša, nemoj da mi prilaze’. Mislite da mi mogu prići dok sam predsjednik? Pa nisam ja ovaj vaš smotani iz Federacije kojeg hapse dok je na vlasti. U praksi bi to izgledalo tako da odemo u Parlament i kažemo da se Sud i Tužilaštvo usaglase na nivou države sa interesima i RS. To znači da postoje Sud i Tužilaštvo koji će suditi i tužiti po zakonima za koje je zadužena BiH. Za ostale stvari sudiće Sudovi u entitetima“, poručio je on.

O izjavi visokog predstavnika Valentina Incka da Dodik nema pravo na referendum i kaže da je to kao kad bi „Laktaši odlučivali o naredbama RS“.

„Šta reći o njemu, 24.000 plata plus 10.000 eura radne nadležnosti, oslobođen poreza ovdje i u Beču, stan u Sarajevu. Naravno da on pokušava da odbrani svoje odluke. Da bi ne nešto ustanovilo po Ustavu kao nadležnost BiH, mora prethoditi potpisom dvije strane. Toga nema. Incko pokušava da se sakrije na jedan trivijalan način“, kazao je Dodik za N1.

[quote bgcolor=“#d8d8d8″ arrow=“yes“ align=“right“]“RS nije bila podanička strancima, pa neće ni Beogradu“[/quote]

„Ne mislimo prije isteka zadatog roka, a to je 2017. godina, raspisivati referendum o nezavinosti Republike Srpske. Ja nisam separatista, samo pokušavam da se poštuje Dejton“, poručio je Milorad Dodik.

Na pitanje hoće li raspisati referendum o nezavisnosti RS, ako prođe referendum od Sudu i Tužilaštvu BiH, Dodik je odgovorio da je to je splet okolnosti i da će do 2017. godine pokušati sve da se BiH uredi u skladu s Dejtonom i s interesima tri naroda i dva entiteta.

On je istakao da neće biti potrebe za referendumom o statusu ako se bude poštovao referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH.

„To će značiti da se uvažava RS, Srbi i da možemo rješavati stvari. Pozivam sve političke predstavnike Bošnjaka da se otklonimo Međunarodne zajednice i da napravimo unutrašnji dogovor. Trebamo zajednički napraviti Sud koji ima legimitet RS i Srba.“

Radončić i Izetbegović su dogovorili primirje, a premijer Srbije, Aleksandar Vučić je rekao da je to opasno homogeniziranje Bošnjaka.

„Znam da je Vučić veliki prijatelj BiH, ali i Republike Srpske. Ja sam za stabilnost. Nisam protiv aranžmana Radončića i Izetbegovića, iako dobro znate da nema teške riječi koje nisu izmjenili. Ipak, mene interesuje stabilna FBiH.“

On je kazao da će SNSD u državnu vlast ući samo kao predstavnik RS.

„Za BiH je najbolje da se u njoj svi osjećaju dobro. Želim da se poštuje interes RS. Prije tri godine sam bio zainteresovan da BiH dobije status kandidata EU i bio spreman učiniti sve, ali su drugi kočili taj put. Sada to ne zavisi od mene.“

„Nisam ja socijalni slučaj da meni neko treba pomagati“, odgovorio je Dodik na pitanje da li će mu Dragan Čović pomoći da uđe u Vijeće ministara BiH.

Predsjednik RS u Pressingu je kazao da Savez za promjene nema podršku naroda u RS.

„Mladen Ivanić nije izbor srpskog glasačkog tijela, a tamo se piše da je srpski član Predsjedništva, jer su za njega glasali Bošnjaci u RS i dijaspori.“

Mnogi kažu da kad bi svoju energiju upotrijebio za dobrobit BiH, u zemlji bi bilo mnogo bolje.

„Dobrobit je isključivo vezana za dobrobit RS. A bolje može biti i BiH i Republici Srpskoj. Neka se uvaži RS, mi ćemo uvažiti BiH i taj čvor je razriješen.“

[quote bgcolor=“#d8d8d8″ arrow=“yes“ align=“right“]Neka se uvaži RS, mi ćemo uvažiti BiH i taj čvor je razriješen[/quote]

Dodik je govorio da se problem Srba i Bošnjaka se može riješiti samo razgraničenjem.

„Sve godine i istorija govori o tome. Razgraničenje, ne mora odvajanje, da niko nikome ništa ne nameće. To je optimalna priča i za Srbe i Bošnjake. Ako to ne uspije, onda je i odvajanje opcija.“

Načelnik Srebrenice, Ćamil Duraković, kaže da mu je lakše doći do Vučića, nego do Dodika. On je rekao da u slučaju pokušaja otcjepljenja RS, sa Srebrenicom, znači novi rat.

„Srebrenica je u RS i ona će poštovati odluke. Ja nisam ratni čovjek, ali ću se boriti za svoje političke stavove, bio predsjednik ili ne, jer neću doživotno biti lider RS.“

57 odsto izvoza RS ide u EU, najmanje ide u Rusiju, dok iz Rusije najviše uvozi.

Dodik je u Pressingu otkrio šta mu je jednom prilikom rekao ambasador Velike Britanije.

„Prije nekoliko godina britanski ambasador mi je ljutito rekao da ima samo deset zemalja koje bi podržale nezavisnost RS. Pitao sam koje su to države, pa da odmah to uradimo.“

Na pitanje da li bi Srbija podržala nezavinost RS, Dodik je kazao da ih to nije pitao, ali ako dođe do toga da će tražiti podršku, iako to nije politika EU.

„Politika EU nije ni da ima ograde, ni Katalonije, Škotska, Bavarska.. Beograd zna da politička garnitura u RS zna da može samo da uspješno sarađuje, a ne da bude podanička. Nismo bili podanici ni strancima ni Incku, ne treba ni ekstremni Beograd očekivati podaničku RS.“

Bakir Izetbegović rekao da većinski hrišćanska Međunarodna zajednica poštuje stavove Bošnjaka jer su korektni, a da Dodik nije korektan i nanosi štetu RS.

„Nije on zadužen da govori o RS. Bilo bi dobro da se poštujemo i da svako snosi svoju odgovornost.“

Jednom prilikom lider Republike Srpske je izjavio da je najveća šteta što je BiH u Dejtonu preživjela.

„Živjeli bi mnogo bolje. Bila bi RS i FBiH. Imali bi najbolje moguće odnose do sada, razvijali bi se i uvažavali.“

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se