20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Diplomatski gaf ambasadora Kifa

Potez britanskog ambasadora u Beogradu Denisa Kifa, koji je u subotu demonstrativno napustio proslavu godišnjice naprednjaka, nezadovoljan kritikama na račun politike Londona prema Srbiji, a koje je za govornicom izrekao čuveni reditelj Emir Kusturica, krajnje je neprimjeren u diplomatskoj praksi.

Dugogodišnje diplomate za „Večernje novosti“ kažu da ovaj Kifov gaf neće doprinjeti poboljšanju odnosa Beograda i Londona, inače poljuljanih posle inicijative Velike Britanije da se u Savjetu bezbjednosti usvoji rezolucija o Srebrenici i podrške koju ova država daje Prištini za članstvo u Unesko.

Kif je zbog Kusturičinih riječi da su nas „Britanci još od Otomanskog carstva nazivali mali Rusi“ i da nije iznenađenje što su nam upravo oni donijeli najnoviji ultimatum oko Kosova izašao iz sale Sava centra, gdje se održavao skup SNS, ali se posle razgovora sa premijerovim saradnicima vratio da prisustvuje proslavi.

Iz Ambasade Britanije u Beogradu juče se nisu oglašavali povodom ovog slučaja, a Kusturica je ovako prokomentarisao Kifov potez:

„Zanimljivo je da je britanski ambasador burno reagovao na jednu istinu, potisnutu već duže vreme, ali ipak golu istinu“, rekao je juče Kusturica za „Politiku“, i naglasio da „nikakvog dogovora sa Aleksandrom Vučićem oko toga šta će da kaže za govornicom nije bilo“. Kusturica je podsjetio da je samo ponovio ono što je već mnogo puta rekao i napisao.

Funkcioner SNS Vladimir Đukanović poručio je juče Kifu da očigledno „teško prihvata kritiku na račun države koju predstavlja“:

„Vas niko ne smije da kritikuje, jer ste vi Bogom dani da djelite lekcije drugima. Taj drski Kusturica vas je ujeo za srce. Istina je najmoćnije oružje, koje vas je razoružalo i ogolilo“, napisao je Đukanović na svom fejsbuk-profilu.

Bivši jugoslovenski šef diplomatije Vladislav Jovanović za „Večernje novosti“ je rekao da je Kifov postupak krajnje neuobičajen, pogotovo za britanske diplomate:

„Ovakvi istupi bili su svojstveni diplomatama sovjetskog bloka u vrijeme Hladnog rata. Jedan ambasador treba da zna da se na javnim skupovima mogu čuti i neprijatni glasovi. Umjesto da održi nivo uvaženog gosta, on je zbog mogućeg prekoravanja iz Londona, rješio da izađe iz sale“.

Njemci i Amerkinaci poslali zamjenike

Na godišnjici SNS nisu bili prisutni njemački i američki ambasador, Aleks Ditman i Majkl Kirbi. Kako je rečeno u Ambasadi SAD, Kirbi je bio van zemlje, pa je skupu prisustvovao njegov zamjenik, a i njemačka ambasada je poslala svog predstavnika.

(Novosti)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se