23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Đačka torba deformiše kičmu

Stručnjaci upozoravaju da torba treba da bude što lakša, kada je prazna može da ima najviše kilogram

Svaki treći učenik osnovne škole ima krivu kičmu, pokazuju rezultati sistematskih pregled. Koliko god mislili da krivac nije đačka torba, ona ipak može da dovede do deformiteta, jer djeca u nju stavljaju i što treba i što ne treba. Ovo važi ne samo za najmlađi, nego i za tinejdžerski uzrast. Zato je važno da roditelji vode računa o tome, jer sigurno, tvrde ortopedii, mogu da preduprijede krivljenje kičme.

Stručnjaci upozoravaju da torba treba da bude što lakša, kada je prazna može da ima najviše kilogram, a kada se u nju stave knjige, sveske i pernica, ne bi trebalo da pređe deset procenata dječje težine. To znači da učenik koji ima 20 kilograma, ne smije da nosi ranac teži od tri kilograma. Osim toga on mora da prati proporcije đaka, pa tako ne bi trebalo da bude veći od širine leđa, iznad nivoa ramena i ispod nivoa struka.

Kada dijete stavi torbu na leđa vidite da li može neometano da pokreće glavu lijevo i desno, ali i da ispruži ruke u stranu i uvis. Dobro je kada ranac ima pregrade i džepiće, jer se tako stvari pametnije rasporede, što je dobro za pravilno držanje leđa, pišu Novosti.rs.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se