18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

„Crnokošuljaši“ u Zagrebu podsjećaju na strahove iz vremena NDH

Predsjednik Asocijacije izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir izjavio je Srni da događaji u predizbornoj kampanji u Hrvatskoj, poput postrojavanja „crnokošuljaša“ Branimira Glavaša ispred Sabora u Zagrebu, pokazuju da se ta zemlja još nije obračunala sa ideologijom koja je bila dominantna u ustaškoj NDH tokom Drugog svjetskog rata.

„Nažalost, recidivi takve ideologije i politike desili su se i na početku devedesetih godina prošlog vijeka, što je bio znak za Srbe u Hrvatskoj da se organizuju i zaštite svoj fizički opstanak“, podsjeća Budimir.

On ističe da su, uz pomoć svjetskih moćnika, prije svega, NJemačke, SAD i Vatikana, Srbi etnički očišćeni sa prostora na kojima su živjeli vijekovima kao autohton, suveren i konstitutivan narod.

„Evo i sada, iako su prošle dvije decenije od završetka građanskog rata i progona Srba, ta ideologija iznova se pojavljuje u svom najgorem obliku“, konstatuje Budimir.

On smatra da bi u svakoj demokratskoj zemlji sigurno nosioci takvih ideja bili uklonjeni, a u Hrvatskoj je to preporuka da uđu i u hrvatski Sabor i da to bude prihvaćeno i kao zvanična državna politika.

„Ovo posebno mora zabrinuti preostale Srbe u Hrvatskoj, čiji je broj sveden sa 18 odsto na tri do četiri odsto, šta mogu očekivati u takvoj državi koja dozvoljava da se iznova pojave simboli pod kojima su tokom 20. vijeka biološki nestali“, istakao je Budimir.

On je rekao da je ovo i poruka za protjerane Srbe iz Hrvatske da ne mogu računati na povratak, iako su se ponadali da će Hrvatska kao članica EU prihvatiti standarde i vrijednosti koje postoje u zemljama članicama EU.

Takozvana Slavonska sokolska garda osuđenog ratnog zločinca Branimira Glavaša postrojila se sinoć u crnim uniformama pred zgradom hrvatskog Sabora u Zagrebu.

Više od 30 „crnokošuljaša“ stajalao je na kiši dvadesetak minuta na Markovom trgu. U rukama su držali zastave Hrvatske i Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje, čiji je osnivač Glavaš.

Postrojavanje je pratio manji broj policajaca.

Mediji su ranije objavili da Glavaš u tajnosti u Osijeku organizuje vježbe mladića okupljenih u Slavonsku sokolsku gardu.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se