5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Brisel budno prati dešavanja u Crnoj Gori

Protesti opozicionog parlamentarnog Demokratskog fronta, koje je tokom vikenda u Podgorici obilježila i upotreba sile u fokusu su i Brisela koji budno prati sve što se dešava u Crnoj Gori, tvrdi portparol visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Maja Kocijančič.

Važno je, ističe ona, da nadležni organi brzo i transparentno istraže incidente tokom protesta, da demonstranti moraju da poštuju zakon i uzdrže se od nasilja, a da policija mora da postupa u skladu sa nadležnostima i situacijom.

Kocijančičeva napominje da su sloboda okupljanja i sloboda izražavanja osnovna ljudska prava koja se moraju poštovati i u tom smislu su i demonstracije legitiman način izražavanja političkih stavova, ali EU očekuje od demonstranata da poštuju zakon i uzdrže se od nasilja.

„Istovremeno, nadležni organi trebalo bi da djeluju u okviru zakonskih nadležnosti i sve mjere, koje se preduzimaju, trebalo bi da budu srazmjerne situaciji. Kada je riječ o novinarima, oni koji profesionalno obavljaju svoje zadatke moraju da uživaju slobodu bez ikakvog ometanja“, naglasila je Kocijančičeva za Radio Crne Gore.

U Evropskoj uniji smatraju da je konstruktivan i intenzivan dijalog svih parlamentarnih partija u okviru institucija najbolji put do napretka.

Nakon višenedeljnih protesta Demokratskog fronta, potpredsjednik vlade Duško Marković ocjenjuje situaciju u Crnoj Gori stabilnom i poručuje da vlada neće prihvatiti ultimatum da podnese ostavku kako bi se formirala prelazna vlada koja bi, kako traži dio opozicije, organizovala demokratske i fer izbore.

Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić potvrdio je prethodno da vladajuća koalicija suštinski ne funkcioniše, ali je istakao da je sada važnije od svega održati tehničku vladu koju njegov SDP, kako je rekao, neće napustiti dok Crna Gora ne dobije poziv za članstvo u NATO.

Protesti su i u fokusu NATO-a, iz koga podsjećaju da su Alijansa i Crna Gora izabrale put na kojem nema prepreka i smatraju da stabilnost Crne Gore svakako nije ugrožena protestima ili bilo kakvim porukama sa strane.

Alijansa proteste i kompletnu situaciju ne vidi dovoljno ozbiljnom da bi smatrali da to može da izazove bilo kakve probleme u odnosima sa Crnom Gorom, rečeno je nezvanično „Pobjedi“ iz Departmana za političke odnose i bezbjednosnu politiku Alijanse.

U Demokratskom frontu čvrsti su u stavu da neće odustati od zahtjeva za pad vlade, kao ni od protestne šetnje najavljene za subotu.

(Sputnik)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se