18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Bramerc: Opravdan razlog za kritiku rada Tužilaštva BiH

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je danas u Sarajevu da postoji opravdan razlog za kritiku rada Tužilaštva BiH, ali da bi bilo nepošteno reći da ta institucija ne radi na rješavanju slučajevima u kojima su Srbi žrtve.

Odgovarajući na pitanje novinara kako komentariše nezadovoljstvo srpskih predstavnika udruženja žrtava rata zbog lošeg rada Suda i Tužilaštva BiH i neprocesuiranja zločina nad Srbima, Bramerc je rekao da „predstavnici udruženja žrtava nikad nisu zadovoljni jer imaju visoka očekivanja“.

Prema njegovim riječima, ostale su još hiljade neprocesuiranih slučajeva i to je i razlog zašto udruženja žrtava na svim stranama nisu zadovoljna.

„Zbog toga sam i održao sastanke sa predstavnicima Tužilaštva da bi se razjasnilo da nisu procesuirani samo slučajevi Bošnjaka i Hrvata, nego i desetine slučajeva gdje su Srbi žrtve. Imao sam produktivan sastanak i situacija je daleko od savršene jer postoji opravdan razlog za kritiku, ali bi bilo nepošteno reći da Tužilaštvo ne radi na slučajevima u kojima su Srbi žrtve“, kaže Bramerc.

On je naveo da je problem nestalih lica u BiH jedno od prioritetnih pitanja i za Haški tribunal, kao i za predstavnike udruženja žrtava rata.

Bramerc je pozvao nadležne u BiH da obezbijede intenzivniji nastavak potrage za nestalim.

Bramerc, koji je boravio u BiH u okviru redovnih konsultacija pred redovno izvještavanje Savjeta bezbjednosti UN, rekao je novinarima da je juče održao redovne sastanke sa predstavnicima bošnjačkih i hrvatskih udruženja žrtava, a da se danas sastao sa predstavnicima srpskih udruženja žrtava i nekolicinom tužilaca da bi razmotrili načine poboljšanja saradnje.

„Jutros sam imao i veoma dug sastanak koji se odnosio na problem nestalih lica, pitanje koje je veoma visoko na listi prioriteta, ne samo za mene nego i za udruženja žrtava sa kojim sam imao sastanke. Predstavnici Tužilaštva, Međunarodne komisije za nestala lica /ICMP/ i Instituta za nestala lica BiH pokušali su da identifikuju načine za bolju saradnju jer još nije razjašnjena sudbina nekoliko hiljada lica“, naveo je Bramerc.

On je pozvao sve nadležne, posebno političke predstavnike u BiH, da obezbijede nastavak potrage za nestalima.

„Pogledao sam brojne slučajeve, bilo je novih optužnica. Međutim, ima još na hiljade slučajeva koje treba ispitati na nacionalnom nivou i predstoji mnogo posla“, rekao je glavni tužilac Haškog tribunala.

Predstavnici Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša Republike Srpske i Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske ponovo su danas u Sarajevu izrazili nezadovoljstvo radom Suda i Tužilaštva BiH, ali i rezultatima sastanka sa glavnim tužiocima Haškog tribunala Seržom Bramercom i Tužilaštva BiH Goranom Salihovićem.

Bramerc je danas završio posjetu Sarajevu, gdje je boravio u okviru priprema za redovni šestomjesečni izvještaj Savjetu bezbjednosti UN.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se