13.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Asad zahvalan Putinu na pokretanju vazdušnih udara (video)

Sirijski predsjednik Bašar al Asad zahvalio se ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu tokom iznenadne posjete Moskvi na pokretanju vazdušnih udara protiv islamističkih militanata u Siriji.

Kremlj je objavio detalje posjete dan poslije sastanka dvojice predsjednika. Portparol Dmitrij Peksov rekao je novinarima da je Asad doputovao u Moskvu sinoć, ali nije precizirao da li se sirijski lider još nalazi u Rusiji.

Vjeruje se da je ovo bilo Asadovo prvo putovanje u inostranstvo od početka krize u Siriji 2011. godine. Posjeta Moskvi uslijedila je tri sedmice nakon što je Rusija 30. septembra pokrenula vazdušne udare na islamističke militante u Siriji.

„Prije svega, želim da se zahvalim čitavom rukovodstvu Ruske Federacije na pomoći koju pruža Siriji“, rekao je Asad Putinu, navodi se u transkriptu koji je objavio Kremlj.

Asad je rekao da bi „terorizam progutao mnogo veće područje i proširio se na znatno veću oblast“ da nije bilo ruske akcije i odluka ruskog rukovodstva.

Putin je pohvalio sirijski narod zbog toga što se suprotstavio militantima „skoro potpuno sam“ i dodao da je sirijska armija ostvarila značajne uspjehe u nedavnim bitkama.

„Spremni smo da uradimo ono što možemo, ne samo u formi vojne akcije protiv terorizma u Siriji, nego i u političkom procesu“, rekao je Putin, a prenosi „Sputnjik“.

Ruski predsjednik dodao je da je Rusija zabrinuta zbog toga što se najmanje 4.000 ljudi iz bivšeg Sovjetskog Saveza bore na strani terorističkih grupa u Siriji.

„Sirijski narod se praktično sam usprotivio i borio protiv međunarodnog terorizma u prethodnih nekoliko godina. Pretrpio je teške gubitke, ali nedavno je ostvario i ozbiljne, pozitivne rezultate u ovoj borbi“, rekao je Putin.

Razgovori su vođeni u ograničenom i proširenom formatu, a među temama su bili i bilateralni odnosi i planovi o ekonomskoj obnovi.

Peskov je rekao da su u razgovorima učestvovali članovi višeg ruskog rukovodstva i da je diskusija bila duga, a tema pregovora „potpuno jasna“.

[mom_video type=“youtube“ id=“NeXGpb7i8Bs“]

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se