8.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Alumina: Završen projekat proširenja kapaciteta zeolita 4A

ZVORNIK – U kompaniji „Alumina“ završen je projekat proširenja kapaciteta zeolita 4A. Riječ je o investiciji vrijednoj oko milion i stotinu hiljada konvertibilnih maraka.

„Ovim projektom stvoreni su uslovi za povećanje kapaciteta proizvodnje zeolita sa 60.000 na 80.000 tona godišnje“, kaže Gordan Vuković, glavni inženjer za investicije i kapitalnu izgradnju u „Alumini“, koji je bio i rukovodilac ovog projekta.

On ističe da su sredstva za ovu investiciju obezbijeđena iz poslovnih rezultata kompanije, uz učešće radnika i stručnjaka fabrike tokom izvođenja radova koji su činili jedinstven tim na ovom važnom projektu.

Vuković naglašava da je na objektu Zeoliti instalirana savremena oprema automatike i pneumatike, što će omogućiti kompjutersko vođenje procesa proizvodnje.

Direktor Sektora „Alusil“ Milan Milić kaže da je ovim projektom učinjen značajan iskorak u proizvodnji zeolita sa kojim je zvornička „Alumina“ prepoznatljiva na inostranom tržištu.

„Sada su stvoreni uslovi za povećanje kapaciteta, ali i kvaliteta zeolita“, ističe Milić, napominjući da su u radu četiri filtera, tri sušiona postrojenja i četiri kristalizera, što stvara mogućnosti da se po prvi put istovremeno proizvode tri vrste zeolita.

U kompaniji „Alumina“, u protekle dvije godine, investirano je oko 14 miliona KM, pri čemu je realizovano više projekata, među kojima su rekonstrukcija kotla broj 3 na Energani, nadogradnja brane crvenog mulja kroz završetak dvije etape, zatim proizvodnja „bijelih hidrata“ i druge investicije bez kojih bi fabrika bila u vrlo teškom položaju.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se