23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Aktivnosti u oblasti deminiranja

ZVORNIK – Na području zvorničke opštine u toku su radovi na dva deminerska zadatka u okviru kojih će biti deminirana površina od ukupno 76.694 kvadratnih metara.

Prvog dana oktobra počela je realizacija deminerskog zadatka „Brđani 2“ u mjesnoj zajednici Skočić koji izvodi nevladina organizacija „Eko dem“ iz Banjaluke. Njihov jedan tom vršiće deminiranje površine od 33.769 kvadratnih metara, a završetak radova predviđen je 28. oktobra.

Drugi deminerski zadatak površine 42.925 metara kvadratnih, čija je realizacija počela 15. oktobra, radi se na lokalitetu „Paljevići Pušine“ u mjesnoj zajednici Drinjača. Deminiranje vrše dva tima nevladine organizacije „Dok-ing“ Pale, a finansira ga Ministarstvo spoljnih poslova Republike Njemačke preko ITF-a. U realizaciji zadatka čija je ukupna vrijednost 83.700 evra, opština učestvuje sa 10 odsto. Predviđeno je da deminiranje na ovoj lokaciji bude završeno za 45 dana.

U toku su i pripremni radovi za rekonstrukciju trajne minske ograde na lokalitetu Mlađevac 1 i 2 u mjesnoj zajednic Kula grad. Rekonstrukcija – obnavljanje ograde se realizuje u saradnji sa Crvenim krstom Republike Srpske kao donatorom, dok Civilna zaštita opštine Zvornik pruža logističku podršku. Takođe u saradnji sa Republičkim Crvenim krstom priprema se i realizacija aktivnosti „Upozoravanje na opasnost od mina“ u ugroženoj zajednici Kula grad.

Pored ovih aktivnosti u pripremi je i izrada Opštinskog plana protivminskog djelovanja kojim će biti obuhvaćeno izviđanje, deminiranje, upozoravanje na opasnost od mina, a u okviru kojeg i trajno obilježavanje, postavljanje bilborda i slično. Izradu plana vrši Regionalna kancelarija BH MAC – Pale, u saradnji sa nadležnim opštinskim organima. Ovaj plan se po prvi put izrađuje, a značajan je zbog toga što će u tom planu biti obuhvaćeni svi segmenti protivminskih akcija na području naše opštine i što će donatori moći da se opredijele za doniranje nekog od segmenata plana u kojem će sve biti razrađeno.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se