15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Zemljaci u potrazi za dadiljama u RS

BANJALUKA – Ponude iz inostranstva u kojima koje traže dadilje iz BiH i regiona preplavile su oglase, a šansu vide i stanovnici RS koji odlaze da rade bar na tri mjeseca koliko im važi turistička viza, piše Glas Srpske.

Oglašivači su uglavnom iz Njemačke, Austrije i Švajcarske, ali ponuda ima i iz Engleske, Francuske, Španije i Rusije. Dadilje najčešće traže porodice porijeklom sa područja bivše Jugoslavije. Nude im plate od 300 do 450 evra, ali osim brige za mališane veoma često se zahtijeva i obavljanje kućnih poslova. Da postoji i veliki broj zainteresovanih pokazuju i oglasi putem kojih djevojke i žene iz RS traže posao čuvanja djeteta u inostranstvu. Dadilje koje su već radile u inostranstvu imaju i dobrih i loših iskustava.

– Kod jedne porodice porijeklom iz BiH u Njemačkoj sam radila više od 15 sati dnevno, a nisam bila plaćena kako su mi obećali. Posebno je bilo ponižavajuće što sam, kada je hrana u pitanju, dobijala ono što ostane od njihovog obroka – navela je dadilja iz Gradiške.

Sa nedostatkom dadilja najviše kuburi Francuska zbog čega je satnica porasla na prosječno 8,65 evra. Glavni krivac za to su izmjene školskog sistema, odnosno termina nastave i manjak stručnjaka za brigu o djeci. Međutim, problem je dolazak do radne dozvole što potvrđuju i u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH. Ističu da nisu dobili nijednu radnu ponudu iz inostranstva koja se odnosi na poslove čuvanja djece. Zbog toga nemaju ni podatak koliko ljudi iz BiH radi kao bebisiter u inostranstvu.

– U tim zemljama postoji realna potreba za dadiljama, ali ovi poslovi se ne nalaze na listi deficitarnih zanimanja pa je za njihovo obavljanje jako teško angažovati ljude putem javnih službi zapošljavanja – kazali su u Agenciji za rad i zapošljavanje navodeći da zbog toga građani BiH ove poslove uglavnom rade do 90 dana koliko im traje turistička viza, te se ne odjavljuju sa evidencije nezaposlenih u BiH.

U banjalučkom Udruženju građana „Dobri medo“, koje edukuje dadilje, kažu da mlađe djevojke često traže posao dadilje u inostranstvu, ali ni oni nemaju tačan broj zaposlenih.

– Čak i da pronađu posao teško mogu dobiti papire kako bi i ostale – kažu u „Dobrom medi“ i dodaju da njihovi sertifikati važe samo u BiH, ali ipak mogu biti dobar dodatak biografiji za inostranstvo.

Plate u RS

Plate dadilja u RS kreću se između 350 i 400 KM, a rade svakim radnim danom od 6.30 do 16.30 časova i često za taj novac kuvaju i obavljaju poslove u kući.

Plate dadilja po satu (evro)

Švajcarska 14,92

Engleska 13,50

Francuska 8,65

Belgija 8,44

Njemačka 8,26

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se