15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Zabrana ulaska državljanima Srbije u Hrvatsku. Srpske mjere „smiješne“!

ZAGREB – Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je da zabrana ulaska u Hrvatsku za putničke automobile i autobuse srpskih registracija predstavlja „odgovor Srbiji“, javila je Televizija Nova.

Ostojić je to izjavio nakon što je noćas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović na graničnom prelazu Batrovci objavio da je Srbija od ponoći primjenila kontramjere na jednostranu odluku hrvatske vlade da zatvori granice prema Srbiji.

Ukoliko i kroz BiH pokušate da uđete Hrvatsku sa srpskim pasošem – to od 00.30 nije moguće, pišu srpski mediji.

Čak i iz autobusa iz Prištine koji ide za Njemačku su morala da izađu 2 putnika sa srpskim pasošem na granici Batrovci-Bajakovo, prenosi Mondo.

Te mjere podrazumjevaju zabranu ulaska teretnih vozila registrovanih u Hrvatskoj i u bilo kojoj zemlji, a koja prevoze robu proizvedenu u Hrvatskoj, naveo je Stefanović.

On je precizirao da se to odnosi na sve granične prelaze i da predstavlja prvu od paketa vladinih mjera kao odgovor, kako je rekao, na ekonomsku agresiju Hrvatske.

Stefanović je istakao i da je Srbija spremna da u svakom trenutku opozove ovu odluku ukoliko Hrvatska postupi po pravilima EU i omogući teretni saobraćaj vozila ne samo iz Srbije nego i iz drugih zemalja.

Izvještač Tanjuga je javio da je na graničnom prelazu Bajakovo poslije početka primjene mjera Vlade Srbije prema Hrvatskoj u tu zemlju onemogućen ulaz svima koji imaju srpski pasoš.

Tri kamiona koja prevoze robu koja se pokvarila parkirala su se na međudržavnom prostoru između Batrovaca i Bajakova nezadovoljna višednevnim čekanjem i prijete da će robu istovariti u tom području a hrvatska policija ih, prema Tanjugu, pokušava ukloniti.

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je rano ujutro da Hrvatska neće ukinuti blokadu graničnog prelaza Bajakova, nakon što je Srbija uvela kontramjere, iako je to bilo planirano.

„Ne, nećemo otvoriti granicu, ja sam, kao što sam ranije rekao, sutra planirao otvoriti granice, međutim sad moramo na ovo reagirati“, rekao je Milanović nakon završetka samita EU-a o izbjegličkoj krizi.

„Što se tiče situacije sa Srbijom i srpskom vladom, žao mi je. Sve što sam tražio jeste da se dio izbjeglica šalje gore, na Horgoš, da nas malo rasterete“, rekao je Milanović nakon završetka samita EU-a, kazavši da su srpske mjere „smiješne“.

Na upit je li iko na sastanku zavničnika EU-a spominjao hrvatsko-srpske odnose, Milanović je odgovorio odrično.

„Niko ni jednom rječju. Nekakvo pismo koje je pisao Vučić niko nije vidio. Ja se ovim ne rugam Srbiji, meni je žao zbog ovoga ali ovakava vrsta manipulacije možda prolazi u Beogradu, ali u Zagrebu, u Evropi ne. I dalje ostajem otvoren za dijalog, to nije fraza, to je činjenica. Ja sam juče preko naše ambasade u Beogradu molio Vučića da se javi i da nije bilo toga ne bi se ni čuli. Ne znam što se događa u Beogradu, ali znam šta se događa u Zagrebu i Briselu“.

Od ponoći su stupile na snagu kontramjere Srbije na odluku Hrvatske da za teretni promet zatvori granične prelaze prema Srbiji, i zabranjen je uvoz hrvatskih proizvoda, potvrdio je u ponoć novinarima srpski ministar unutašnjih poslova Nebojša Stefanović na graničnom prelazu Batrovci-Bajakovo.

Kontramjere srpske vlade podrazumijevaju da od ponoći ni na jednom graničnom prelazu s Hrvatskom nije dozvoljen ulazak kamionima koji prevoze hrvatsku robu, bez obzira na to jesu li vozila iz Republike Hrvatske ili neke treće zemlje. Primjena počinje odmah. Pored ovoga, vlada odlučuje i o drugim potezima”, rekao je ministar Stefanović, a prenosi RTS.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se