5.9 C
Zvornik
25. април 2024.

Visoki predstavnik ruši Dejtonski sporazum

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je visoki predstavnik u BiH zadužen da tumači Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, a ne da tumači Ustav, te istakao da visoki predstavnik nije ovlašten da određuje da li Srpska ima pravo na nešto ili nema, jer to nije njegov mandat.
Reagujući na kritike koje je na račun Republike Srpske visoki predstavnik u BiH Valentin Incko iznio u izvještaju Savjetu bezbjednosti UN, u kojem je naveo da Srpska krši Dejtonski sporazum priremajući se za referendum, Dodik je napomenuo da visoki predstavnik u kontinuitetu ruši taj sporazum.

„Dokaz za to je činjenica da se poziva na pravo da tumači Dejtonski sporazum, iako za to nema pravo. Nije ovlašten ni da tumači vojni dio sporazuma, kao ni mnoge druge njegove dijelove i anekse“, rekao je Dodik za „Glas Srpske“.

On je napomenuo da je Dejtonskim sporazumom jasno rečeno na šta koja od strana ima pravo. „Dejton je nasiljem mijenjao visoki predstavnik, ne samo Incko, nego mnogi koji su projezdili BiH. Ta faza je završena“, ističe Dodik.

Dodik je poručio da će vlasti Srpske, u skladu sa ranijom praksom, uputiti svoj izvještaj Savjetu bezbjednosti i generalnom sekretaru UN.

„Iskreni predstavnici međunarodne zajednice i oni koji poznaju situaciju u pravosudnim institucijama na nivou BiH kažu da su to otuđeni centri moći i da ni u jednoj zemlji ne postoji ovako nakaradan pravosudni sistem“, istakao je Dodik.

U tom sistemu, objasnio je Dodik, niti kome podnose izvještaje, niti rade, niti kome odgovaraju i te stvari se moraju mijenjati. „Neće da ih mijenjaju oni kojima odgovara ovakvo pravosuđe“, naglasio je predsjednik Srpske.

Iz OHR-a juče je saopšteno da je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko obavijestio generalnog sekretara UN Ban Ki Muna i Savjet bezbjednosti UN „da vlasti Republike Srpske krše Dejtonski sporazum aktivnostima u pogledu organizovanja referenduma o pravosudnim institucijama BiH i ovlaštenjima visokog predstavnika“.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se