20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Uskoro iz štampe izlazi Monografija o Fudbalskom klubu Drini iz Zvornika

Novi podvig sportskog novinara Milana Đorđića

ZVORNIK – Sportsko novinarstvo i ljubav za knjigom, poodavno je postalo životno opredjeljenje Milana Đorđića iz Donjeg Šepka, mladića sa neiscrpnom energijom koji uvijek do kraja uradi svaki posao kojeg se prihvati, uprkos tome što je on po vokaciji ekonomista.

Ono što je vjerovatno trebao da uradi neko drugi, mnogo pozvaniji i stariji, svjestan teškog posla, Đorđić je 2013. godine samoinicijativno počeo da sakuplja podatke i polako priprema Monografiju o Fudbalskom klubu Drina iz Zvornika i nakon dvije godine mukotrpnog rada uspio da je privede kraju.

Riječ je o vremenskom periodu od 70 godina, jednog od najuspješnijih fudbalskih klubova u bivšoj Jugoslaviji i Bosni i Hercegovini.

[quote color=“#020202″ bgcolor=“#e5e5e5″ arrow=“yes“ align=“right“]

Milan Đorđić je do sada napisao i izdao dvije knjige o sportu. To su “Enciklopedija fudbalskih klubova Republike Srpske“ i Monografija o Fudbalskom klubu Napredak iz Donjeg Šepka. Pokretač je i urednik portala RS-Sport, koji je bio u funkciji nekoliko godina.

[/quote]

Autor se prihvatio nadasve odgovornog i obimnog posla. Trebalo je “prekopati“ po brojnim novinskim časopisima koji su pisali o Drini kroz njenu burnu i uspješnu istoriju.

Da bi dočarao sve Drinine rezultate i opisao ko je sve igrao i sa koliko uspjeha u brojnim prvenstvenim, kup i prijateljskim utakmicama, morao je zaviriti u brojne novinske članke, obaviti na stotine razgovora sa igračima, članovima uprava i navijača kluba.

– Posao nije bio ni malo lak. Arhiva je u burnim vremenima bila uništavana. Fotografije su požutjele, nažalost ni mnogih junaka Monografije, odnosno igrača, predsjednika, navijača i simpatizera kluba više nema. Dvije godine sam obilazio brojne redakcije novinskim listova po Novom Sadu, Beogradu, Tuzli i Banjaluci, prelistavajući stare novine, polako skupljajući podatke – priča Đorđić.

Prošla je Drina trnovit put od malog kluba koji se prvobitno zvao “Sloga, pa “Zmaj od Noćaja“, a najduže nosi ime Drina. Promjenila je sve rangove takmičenja, od Opštinske lige, preko Međuopštinske do Republičke lige BiH.

– U knjizi će se ljubitelji fudbala podsjetiti na velike asove Zvorničkog fudbala. Kroz Drinu je prošao veliki broj fudbalera koji su bili i reprezentativci nekadašnje Jugoslavije i Bosne i Hercegovine.Tokom 70 godina ostvareni su veliki uspjesi. Drina je bila učesnik Republičke lige BiH, da bi krajem 80-tih godina prošlog vijeka se plasirala i u Treću ligu Jugoslavije. U prvenstvima Republike Srpske dva puta je bila prvak, a trenutno je učesnik najelitnijeg takmičenja u BiH, Premijer lige – zaključio je Milan Đorđić, najavljujući skoro izlaženje iz štapme Monografije o Drini.

Drago Gajić

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se