14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Unija nije u dobrom stanju

STRAZBUR – Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je danas da EU nije u dobrom stanju i da se u njoj osjeća nedovoljno Evrope i nedovoljno zajedništva.“Nismo u dobrom stanju. U EU je nedovoljno Evrope i nedovoljno zajedništva. To mora da se promijeni“, rekao je Junker u godišnjem obraćanju Evropskom parlamentu.

On je dodao da „Evropljani treba da se sjete da je Evropa kontinent na kojem je skoro svako u nekom trenutku bio izbjeglica“ i ukazao na velike migrantske talase Iraca, Škota i Poljaka, koji su otišli u SAD.

„Mi, Evropljani, treba da znamo i da nikada ne zaboravimo zašto je pravo na azil jedno od fundamentalnih, najvažnijih prava. To ne treba da zaboravimo“, naglasio je predsjednik Evropske komisije.

On je dodao da Evropa ne može da riješi sve patnje u svijetu, ali da stvari „treba da se stave u perspektivu“.

„Ovo je i dalje samo 0,11 odsto populacije EU. U Libanu izbjeglice čine 25 odsto stanovništva koje raspolaže samo sa petinom bogatstva EU. Ko smo mi da nikada ne pravimo takva poređenja?“, pitao je Junker.

On je naglasio da izbjeglice neće jednostavno nestati sve dok traje rat u Siriji.

„Borimo se protiv žIslamske državež – zašto nismo spremni da prihvatimo one koji bježe od žIslamske državež“, rekao je predsjednik Evropske komisije.

Očekuje se da će on u nastavku govora predstaviti novi prijedlog nacionalnih kvota za prijem izbjeglica u zemljama EU.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se