18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

U ustavima pet kantona piše bošnjački, a ne bosanski jezik

BANJALUKA – Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić smatra da oni iz Federacije BiH /FBiH/ koji morališu o pravima konstitutivnih naroda u Republici Srpskoj, prvo moraju srediti odnose u Federaciji, jer od 10 kantona, prema ustavima u njih pet piše da je jezik bošnjački, a ne bosanski.

„Ne mogu se načuditi da oni ne sređuju te odnose, već nastoje napraviti predstavu o Republici Srpskoj. Ja jesam za poštivanje konstitutivnosti i ravnopravnosti naroda, ali dobro bi bilo da je član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda /Bakir Izetbegović/ juče dao odgovor na to zašto 20 godina poslije Dejtona Srbi nisu konstitutivan narod u FBiH i ne mogu nakon 20 godina da izaberu svoje delegate u Domu naroda“, rekao je Špirić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je upitao da li se to ulazi u vrijeme kada postoje „bošnjački i hrvatski Srbi?“.

„Posebno mi smeta kada Izetbegović kaže da Bošnjaci za svoje ponašanje imaju podršku međunarodne zajednice, jer su iskreni u realizaciji obaveza koje su preuzeli iz Dejtona. Ne mogu i neću da vjerujem da međunarodna zajednica stoji iza projekta u kojem se Srbima ne dozvoljava konstitutivnost kao Hrvatima i Bošnjacima, ili se barem ne radi o punoj konstitutivnosti“, istakao je Špirić.

On smatra da bi bilo dobro da se s jedne i razgovara, a ne da iz Federacije šalju poruke, ako ni sami nisu očistili svoje dvorište.

„Iz FBiH svakodnevno dolaze moralisanja u Republiku Srpsku o pravima konstitutuivnih naroda na svaku vrstu ravnopravnosti za koju se zalaže i SNSD u cjelini, ali najmanje prava da govore o ravnopravnosti i konstitutivnosti imaju oni pred čijim se očima i uz čiju se sukreaciju završava proces asimilacije Srba u Federaciji“, ocijenio je Špirić koji je poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

On je rekao da bi srpski narod bio prezadovoljan kada bi njegov najveći problem bio da rasloje da li će im djeca u Sarajevu učiti na srpskom ili na jeziku kojim Srbe govore, s obzirom na to da tamo srpske djece u školama gotovo da i nema.

„I ako je došlo vrijeme 20 godina poslije Dejtona da sarajevski paroh svoju djecu vodi u katolički školski centar, onda se tu ne može govoriti o bilo kakvoj vrsti ravnopravnosti, pa čak ni o jezičkoj“, smatra Špirić.

U nekoliko škola u Srpskoj bošnjački đaci bojkotuju nastavu jer njihovi roditelji ultimativno traže uvođenje nacionalne grupe predmeta i naziva „bosanski jezik“ umjesto jezika bošnjačkog naroda kao što je propisano Ustavom Republike Srpske.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se