18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

U Srpskoj se ne može očekivati veći izbjeglički talas

BANJALUKA – Vojno politički analitičar Gostimir Popović rekao je Srni da se u Republici Srpskoj ne očekuje veći talas izbjeglica sa Bliskog istoka, ali da bi jedan broj onih koji nisu izbjeglice, već predstavljaju „dijelove nekih drugih sistema“, mogao da se usmjeri prema Federaciji BiH.

„Republika Srpska treba da pojača svoj sistem praćenja i koordinacije sprečavanja ulaska nedobronamjernih“, istakao je Popović.

Vojno politički analitičar Gostimir Popović
Vojno politički analitičar Gostimir Popović

On je smatra da Evropa u svom naivnom određenju nije mogla da shvati da će doći do takve situacije, te ocijenio da je izbjeglička kriza „vrlo bezobrazan“ poklon SAD Evropskoj uniji.

Popović je istakao da zemlje EU imaju vrlo različit pristup pitanju izbjeglica i da preduzimaju disperzivne aktivnosti kada je riječ o rješavanju tog problema.

„Tako sada imamo neke zemlje koje nemaju pojma šta da rade – od najvećih kojih lutaju, pa do malih, razmaženih `rođaka` EU koji to koriste da prave nered u regionu. To znači da će se to i u narednom periodu vrlo negativno odražavati na cjelokupnu aktivnost EU i još negativnije na jugoistok Evrope“, naglasio je Popović.

On je naveo da su neki sistemi na jugoistoku Evrope to jedva dočekali, pa pokušavaju da istaknu negativan odnos prema Srbiji i srpskom narodu.

Popović je ocijenio da će to Srbija prebroditi, ali da ostaje vrlo neugodan osjećaj da se sve radi i koristi da bi se napakostilo Srbiji i srpskom narodu, a ne da bi se riješio ovaj problem.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se