14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

U Hrvatsku dosad ušlo više od 25.000 migranata

ZAGREB – U Hrvatsku je od 16. septembra ušlo nešto više od 25 hiljada migranata, a najveći je pritisak migranata na području Tovarnika gdje se trenutno nalazi oko 3900 ljudi, koji će se tokom dana autobusima i vozom prevoziti prema graničnim prelazima s Mađarskom, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova RH.

Na graničnim prijelazima sa Slovenijom (Bregana i Harmica) trenutno se nalazi oko 700 migranata koji čekaju ulazak u Sloveniju.

Oko željezničkog kolodvora u Tovarniku u nedjelju prijepodne bilo je više od dvije hiljade migranata, a samo u subotu iz Tovarnika je prema mađarskoj granici otišlo 28 autobusa s oko 1.500 migranata te voz s oko hiljadu osoba.

U to mjesto na hrvatsko-srpskoj granici grupe migranata i dalje pristižu iz brojnih smjerova preko polja i kukuruzišta.

S obzirom na najavljeno pogoršanje vremena, u Tovarniku traje gradnja velikog šatorskog naselja koje će moći prihvatiti oko 5000 izbjeglica. Kiša se u istočnoj Slavoniji očekuje poslijepodne.

Iz Vinkovaca je u nedjelju prijepodne krenuo novi voz s 11 vagona koji će migrante prevesti do Botova.

Više od dvije hiljade izbjeglica i migranata ilegalnim je prelazom kod Botova, uz pomoć koprivničko-križevačke policije, ušlo u Mađarsku protekle noći. Uz 4000 njih koji su tim prijelazom u Mađarsku ušli dan ranije, ilegalni prijelaz kod Botova postao je jedan od najčešće korištenih u ovoj migracijskoj krizi.

Preko prelaza Goričan u Međimurskoj županiji sinoć je prevezeno osam autobusa izbjeglica, a danas oko 13 sati očekuje se još jedan. Neslužbeno, riječ je o izbjeglicama koje su bile smještene u Zagrebu.

Više od 2000 izbjeglica i migranata do sada je iz Hrvatske prešlo u Sloveniju, od čega skoro hiljadu u zadnja 24 sata, objavila je u nedjelju ujutro slovenačka policija.

Oko 400 njih koji su noć proveli pred granicom blizu graničnog prelaza Bregana po zadnjim bi informacijama u slovenačke prihvatne centre trebalo biti organizirano prebačeno tokom dana.

U Austriju je u subotu prema policijskim podacima ušlo najmanje 10.000 izbjeglica, dok je po procjeni lokalnog Crvenog krsta, koju prenosi agencija APA, ta brojka veća za dvije do tri hiljade ljudi. Čelnik austrijskog Crvenog križa Geri Foitik izjavio je da je u Austriju u subotu došlo između 12.000 i 13.000 migranata.

Zatvoreni su granični prijelazi Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Tovarnik, Erdut i Batina zbog povećanog dolaska migranata iz Srbije a otvoreno je jedino Bajakovo. Od nedjelje je zatvoren i granični prelaz sa Slovenijom – Harmica.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se