18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

U akciji Art: Uhapšeno više osoba

SARAJEVO – Na dogovoreni znak, jutros u 06.00 sati, počela je međunarodna akcija kodnog naziva „Art“, koja se realizuje u saradnji sa strukturama USKOK-a u Republici Hrvatskoj.

Po nalogu tužilaštva iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijskislužbenici SIPA-e vrše pretrese i lišenja slobode na području Posavine.

Na terenu se nalaze tužilac i istražilac Tužilaštva BiH, koji koordiniraju rad policijskih službenika i saradnju sa kolegama u Hrvatskoj.

U Bosni i Hercegovini slobode su lišene tri osumnjičene osobe, dok kolege u Hrvatskoj aktivnosti provode u pravcu prema ukupno osam osoba koje su meta akcije, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Prilikom pretresa na području Hrvatske pronađena je određena količina krivotvorenih dokumenata, uključujući i krivotvorene službene policijske isprave. Radi se o složenoj i višemjesečnoj istrazi, usmjerenoj prema više osoba u dvije države, koje su osumnjičene za organizovanje radi činjenja kaznenih djela i čitav niz drugih kaznenih djela, odnosno krivotvorenje službenih isprava, pasoša, dokumenata, kao i službenih legitimacija policijskih agencija.

Aktivnosti su dogovorene između Tužilaštva BiH i USKOK-a na najvišoj razini, nakon čega je počela istraga u pravcu otkrivanja i razbijanja ove organizovane grupe.

Kolege iz BiH i Hrvatske u stalnom su kontaktu, a osobe lišene slobode u BiH, biće predate postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjera pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.

Akcija „Art“ pokazuje odlučnost tužitačkih i policijskih kapaciteta u BiH, da se obračunaju sa najsloženijim oblicima prekograničnog kriminala, u saradnji sa policijskim i pravosudnim institucijama iz susjednih zemalja i Evropske unije, navode iz Tužilaštva BiH.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se