18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Štikle zamijenile vojničkim čizmama

LONDON – Muškarci nisu jedini koji se mogu uspješno boriti na bojnom polju, a to pokazuju uspjesi elitnih vojnih jedinica širom svijeta koje su u potpunosti formirane od žena.

One prolaze kroz istu obuku i obavljaju iste zadatke kao i jedinice u kojima se nalaze muškarci, a u tekstu navodimo neke od najpoznatijih, piše Glas Srpske.

Kurdski ženski bataljoni

Ženski bataljoni su dio kurdskih Jedinica narodne zaštite (YPG) i od 2012. godine veoma uspješno učestvuju u borbama kurdskog otpora protiv terorističkih grupa Islamske države i „Al Nusra fronta“. Ženske jedinice kurdske odbrane, koje dolaze iz kurdskog dijela Sirije, imaju i psihološki učinak na svoje neprijatelje, jer islamistički militanti navodno vjeruju da će, ako umru u borbi protiv žena, njihove duše gorjeti u paklu. Ove žene same izvode akcije protiv neprijatelja i dosta njih izabiraju sebi ratna imena. Poznato je da je jedna pripadnica YPG-a, po imenu Rehana, sama ubila više od stotinu terorista IS.

Vazdušno-desantna i specijalna ruska jedinica

Žene su počele da se pridružuju specijalnim ruskim „Spetsnaz“ snagama prije nekoliko godina. Iako većina žena služi u mješovitim jedinicama, postoje i samostalne ženske jedinice obučene za obavještajni rad i izviđanje. Kao i njihove muške kolege tako su i žene specijalci obučene za gerilsko ratovanje u šumama, odbranu od hemijskih i bioloških napada kao i borbu „golim šakama“ Ruska vojska je dozvolila učešće žena u specijalnim jedinicima od 2013.

U Rusiji postoji još jedna ženska jedinica, a to je vazdušno-desantna jedinica koja je dio vazdušnih snaga Rusije. Žene prolaze kroz istu obuku i obavljaju iste zadatke kao i muške jedinice. Mlade žene prilagođavaju se oštrim mjerama vojne discipline i mijenja se njihov način života. Iscrpljujući marševi i vježbe u pucanju su njihova dnevna rutina. Ne igraju se rata, nego se za njega pripremaju sa svom potrebnom čvrstinom.

Ženske specijalne jedinice u Kini

Primjer Rusije je slijedila i Kina koja je takođe 2013. godine osnovala jedinicu ženskih specijalnih snaga. Sjedište ove jedinice je u Hongkongu i ima 50 visoko obučenih boraca. One nemaju posebne privilegije u odnosu na muške kolege i tokom dnevnog treninga moraju trčati tri do pet kilometara, uraditi 100 sklekova i 100 trbušnjaka. Osim toga, one se moraju izuzetno iskazati u 12 različitih disciplina koje uključuju rukovanje oružjem, eksplozivima, ronjenje, penjanje, navigacija i skakanje iz padobrana sa visine od 800 metara. Jedinicu čine samo žene starosti od 18 do 26 godina, a komandant im je muškarac.

Dobrovoljna odbrambena služba Švedske

Ženske jedinice su dio švedskih trupa „Lotta Corps“, koje predstavljaju rezervne snage. Te žene su dio nacionalnog plana odbrane u slučaju invazije Švedske. Njihov glavni posao je borbena podrška ili pomoć na prvim linijama. Jedinica je osnovana 1924. godine po fiktivnoj ženi Loti Svard koja je bila personifikacija žena koje su pomagale ranjenim vojnicima tokom Finskog rata. Danas su ove Šveđanke znatno sposobnije nego ranije i mogu učestvovati u borbama i vojnim akcijama.

„Časne sestre revolucije“ Libije

Pojedini ih zovu i „Amazonska garda“, a po izbijanju rata u Libiji te žene su bile ključne za bezbjednost bivšeg libijskog vođe Moamara Gadafija. Bile su obučene za upotrebu vatrenog oružja i služile su se borilačkim vještinama. Jedinicu je činilo 40 žena i bilo im je dozvoljeno da se oblače po zapadnjačkom stilu, da nose štikle, šminku i ostale stvari koje čine neprihvatljivim u muslimanskom svijetu. Ove „ubilačke mašine“ bile su spremne da žrtvuju život za Gadafija. To se potvrdilo tačnim kada je u napadu 1998. godine jedna od pripadnica ove jedinice poginula nakon što je u napadu libijskih pobunjenika vlastitim tijelom odbranila bivšeg lidera Libije.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se