8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

Srpska ne želi da izgubi autonomiju na evropskom putu

SARAJEVO – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da Srpska na putu ka Evropskoj uniji ne želi da izgubi autonomiju i da bude manja i slabija nego prije kretanja na taj put.

Dodik je naglasio da se volja onih koji idu prema EU mora poštovati i ukazao da je ranije imao daleko više entuzijazma i, na neki način, idealizovao Evropu.

„Sada nije tako. Ali, mislim da i mnogi ljudi u BiH više nisu sigurni da je to toliko idealno, kao i prije desetak godina. Idealna ili ne, EU je realnost, a u svim realnostima ima dobrih i loših stvari“, rekao je Dodik za sarajevsko „Oslobođenje“.

Predsjednik Srpske ne vidi razlog da intervencija SAD prema BiH bude tolika kolika jeste, te dodaje da je morao da reaguje kada je ambasador SAD u BiH Morin Kormak rekla da je razgovarala sa stvaraocima Dejtona koji kažu da nije bilo predviđeno da Dejton traje.

„To je međunarodni ugovor i ne može jedan ambasador tako lako da daje takve kvalifikacije“, istakao je predsjednik Republike Srpske.

Dodik je podsjetio da je Republika Srpska za vrijeme Dejtona imala teritoriju, efektivnu vlast, volju naroda, a BiH nije, nego je u tom momentu bila podijeljena, bez zajedničkih institucija vlasti, bez zajedničke volje da ona postoji.

Predsjednik Republike Srpske je dodao je BiH „mrtvorođenče“ zato što je Alija Izetbegović, umjesto u ime Bošnjaka, potpisao sporazum u ime BiH, koju nije u tom trenutku mogao da predstavlja i nije bio legitiman.

„To je razlog zašto je, mislim, od početka krenulo klimavo, ali je to omogućilo da se uspostavi mir i taj mir očigledno traje. I svima nam je bilo stalo do mira više nego ekstremnih opcija“, rekao je on.

Dodik je istakao da je tako uspostavljen konsenzus na međunarodnom planu, ali i pored pokušaja da se uspostavi među političkim subjektima /u BiH/, tog konsenzusa nije bilo svih ovih godina.

Za težnju Bošnjaka da svoj jezik nazovu bosanskim, Dodik je rekao da nema potrebe da se osporava bilo čiji jezik, ali nema potrebe ni da se /Republici Srpskoj/ nameću neke stvari.

On je podsjetio da je Republika Srpska izmijenila Ustav i da se govore ravnopravni jezici, a za takva rješenja glasali su i predstavnici Bošnjaka.

Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a, rekao je da je lider HDZ-a BiH Dragan Čović racionalan političar koji pokušava da politiku na kojoj dobije izbore uspješno provede.

On je rekao da se sa Čovićem veoma često čuje i vidi, da ga uvažava kao lidera stranke, sa njim dijeli mišljenje o mnogim političkim pitanjima, ali to nikada nije usmjereno protiv nekih trećih u BiH.

Dodik je rekao da predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović uživa njegovu punu podršku i nema namjeru da je smjenjuje nakon što su opozicioni poslanici odlučili da je bojkotuju u parlamentu.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se