14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Soroš: Primati milion azilanata godišnje i uspostaviti graničnu službu EU

BEOGRAD – Jedan od najbogatijih ljudi u svijetu DŽordž Soroš ocijenio je da EU svake godine u doglednoj budućnosti treba da prihvata najmanje milion tražilaca azila, te da je Uniji potreban sveobuhvatan plan odgovora na krizu koji „treba da ide preko granica Evrope“.

Soroš, predsjednik „Soroš fonda“ i Fondacije „Otvoreno društvo“, ističe da bi taj sveobuhvatni plan trebalo da bude takav da ponovo potvrđuje efikasno upravljanje talasom tražilaca azila tako da se on može kretati na siguran, zakonit način i brzinom koja odslikava kapacitet Evrope da ih apsorbuje.

„Da bi bio sveobuhvatan, plan treba da ide preko granica Evrope. Manje je remetilački i manje skupo održavati moguće tražioce azila na njihovoj trenutnoj lokaciji ili u njenoj blizini“, naveo je Soroš u tekstu za beogradski „Danas“.

On ističe da treba učiniti sve da se prihvatanje izbjeglica učini dopadljivim državama članicama EU, te iznosi šest komponenata sveobuhvatnog plana, među kojima je potreba obezbjeđivanja 15.000 evra po tražiocu azila u prve dvije godine kako bi se pomoglo njihovo stambeno zbrinjavanje, zdravstvena njega i obrazovanje.

EU, smatra Soroš, mora odmah da počne i da pravi svoju jedinstvenu agenciju za azil i migracije i eventualno jedinstvenu pograničnu službu EU.

„Moraju biti uspostavljeni bezbjedni kanali za tražioce azila, počev od Grčke i Italije do zemalja koje su njihova destinacija. To je veoma hitno kako bi se primirila panika. Sljedeći logičan korak je širenje prostora u najizloženijem regionu, čime bi se smanjio broj migranata koji se odlučuju za opasan mediteranski prolaz“, navodi Soroš.

Ako tražioci azila imaju razumnu priliku da najzad stignu do Evrope, mnogo su veći izgledi da će ostati tamo gdje se nalaze, a to će, ocijenio je Soroš, zahtijevati pregovore s najizloženijim zemljama, u saradnji sa agencijom UN za izbjeglice, da bi se uspostavili procesni centri, a Turska bi bila prioritet.

Soroš naglašava da Unija mora i da predvodi globalni napor da se obezbijede adekvatni fondovi za Liban, Jordan i Tursku, kako bi se pružila pomoć za četiri miliona izbjeglica koje žive u tim zemljama.

Takođe, smatra da Evropa treba da pomogne stvaranje posebnih ekonomskih zona u regionu sa preferencijalnim trgovinskim statusom, uključujući Tunis i Maroko, kako bi privukla investicije i otvorila radna mjesta, kako za lokalno stanovništvo, tako i za izbjeglice.

Soroš ističe da bi EU morala da se obaveže da će najizloženije zemlje godišnje finansirati s najmanje osam do 10 milijardi evra, uz balans koji bi stizao iz SAD i ostatka svijeta, što bi moglo biti dodato iznosu dugoročnih obveznica koje bi se izdavale za podršku tražiocima azila u Evropi.

I na kraju, da bi apsorbovala i integrisala više od milion tražilaca azila godišnje, Soroš smatra da EU treba da mobiliše privatni sektor – nevladine organizacije, crkvene grupe i biznis – koji bi djelovali kao sponzori.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se