23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Slovenija pustila izbjeglice da uđu

Većina izbjeglica koje su poslednjih dana čekale na ulazak u Sloveniju na graničnim prelazima Bregana i Harmica propuštene su tokom noći u Sloveniju.

One su autobusima prevezene u prihvatne centre u unutrašnjosti zemlje, saopštila je slovenačka policija.

Alenka Drenik iz policijske uprave Novo Mesto rekla je jutros, oko 6.00 sati, da su u prihvatne centre u više gradova u unutrašnjosti sa prelaza Harmica izbjeglice prebačene sa dva autobusa i da ih tamo na prelaz prema Austriji čeka još oko 150.

Sa Bregane prebačen je najveći dio onih koji su tamo došli poslednjih dana, pa je tokom noći u Sloveniju prihvaćeno oko 500 izbjeglica, prenijela je Hina.

Slovenačka policija potvrdila je da je tokom noći na jednom prelazu s Hrvatskom došlo do incidenta koji su, kako se navodi, izazvali aktivisti koji prate izbeglice, zbog čega je prelaz na jedan sat bio zatvoren.

Sporo propuštanje izbjeglica sa prelaza sa Hrvatskom, slovenačke vlasti tumače nedovoljnim kapacitetima za njihov prihvat u Sloveniji, gdje moraju biti registrovani kako bi mogli dalje, jer u Sloveniji u prihvatnim centrima mogu da ostanu samo privremeno, a onda se upućuju prema granici sa Austrijom.

Austrija je tokom noći prihvatila oko 250 izbjeglica koje su bile smješteni u obližnjim prihvatnim centrima u Gornjoj Radgoni uz granicu s Austrijom i Lendavi uz granicu sa Mađarskom, javio je slovenački radio.

Od oko 3.000 izbjeglica koje su ušle u Sloveniju do sada, azil je zatražilo samo sedam izbjeglica, jer oni uglavnom žele dalje u zapadnu Evropu, većinom u Njemačku.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se