9.3 C
Zvornik
24. април 2024.

Sjednica SO Zvornik: U opštinskom budžetu za šest mjeseci ostvaren suficit

ZVORNIK – Danas je održana 23. redovna sjednica Skupštine opštine Zvornik na kojoj je jednoglasno usvojen Izvještaj o izvršenju budžeta opštine Zvornik za prvih šest mjeseci ove godine u kojem je iskazan suficit od 134.253 KM.

Zamjenik načelnika opštine Zvornik Bojan Ivanović rekao je da je prevashodni razlog povećanje prihoda od pdv-a u odnosu na ranije godine, kao i veći stepen naplate neporeskih prihoda s jedne strane, a sa druge strane kontrolisano trošenje sredstava.

– Budžet se u ovoj godini relativno dobro ostvaruje i očekujemo da će se taj trend zadržati do kraja godine. Moram reći da smo mi akcenat stavili saniranje šteta od prošlogodišnjih poplava i klizišta, dok su kapitalni projekti koji se trebali da budu finansirani direktno iz budžetskih sredstava malo u drugom planu – istakao je Ivanović.

Budžet opštine Zvornik u prvoj polovini godine ostvaren je u iznosu 8.559.768 maraka što je 45,79 odsto planiranih budžetskih sredstava za ovu godinu.

Poreski prihodi iznose 6.624.348 maraka, neporeski prihodi 1.316.061 marku, izvršenje na grantovima je bilo 10.000 KM, dok su transferi izvršeni sa 310.809 maraka.

Rashodi budžeta i izdaci ostvareni su u iznosu 8.425.516 maraka.

Budžet opštine Zvornik za 2015. godinu iznosi 18.693.000 KM.

Odbornici su danas usvojili i Odluku o zamjeni zemljišta u naselju Ulice radi izgradnje pristupnog puta i mosta na rijeci Sapna.

– Postojeći most je „usko grlo“ i izaziva velike probleme okolnim mjesnim zajednicama kada je visok vodostaj Sapne. Uz pomoć Italijanske ambasade opština Zvornik ući će u realizaciju projekta izgradnje novog mosta koji će biti 200 metara uzvodno. Mi to ne bi mogli uraditi da nije bilo dobrih ljudi, Dalibora Ikonića, Zorana Ikonića i Milana Ikonića koji su poklonili opštini zemlju kako bi se uradila nova dionica puta. To će omogućiti da riješimo ovaj gorući problem i ja im se i ovim putem zahvaljujem – rekao je Ivanović.

Ovom Odlukom rješavaju se imovinsko-pravni odnosi na zemljištu na kome će se graditi novi pristupni put i most.

Opštinski inspektori obavili 739 kontrola

Odbornici Skupštine opštine Zvornik usvojili su na 23. redovnoj sjednici, Informaciju o radu odjeljenja za inspekcijski nadzor za prvih šest mjeseci ove godine.

Opštinski inspektori u prvoj polovini godine izvršili su 739 inspekcijskih kontrola, izrekli 293 upravne mjere i 53 prekršajne mjere.

Inspektori su slučajeve težih nepravilnosti sankcionisali putem prekršajnih naloga u iznosu od 27.000 KM. Uvođenjem novog zakonskog rješenja u toku ove godine i mogućnosti smanjenja novčane kazne za pola ukoliko se izvrši uplata u roku od osam dana, procenat naplativosti se povećao u odnosu na raniji period.

U Informaciji o radu odjeljenja za inspekcijski nadzor naglašeno je da je inspekcija u prvih šest mjeseci ove godine djelovala preventivno-korektivno sa ciljem otklanjanja nepravilnosti i nezakonitosti u određenom roku, dok se za represivnim mjerama posezalo tek ukoliko taj rok nije ispoštovan.

U opštinskom odjeljenju za inspekcijski nadzor napominju da je cilj inspekcijskog nadzora da bude partner poslovnim subjektima u stvaranju povoljnog poslovnog okruženja, odnosno da se pomogne onima koji žele da svoje poslovanje usklade sa zakonom, a da se oni koji to neće uklone sa tržišta i ne stvaraju nelojalnu konkurenciju.

Stanje bezbjednosti zadovoljavajuće u prvih šest mjeseci

Na 23. redovnoj sjednici SO Zvornik usvojena je i Informaciju Stanice javne bezbijednosti Zvornik za period januar-juni 2015. godine u kojoj je stanje bezbjednosti u opštini Zvornik ocijenjeno kao zadovoljavajuće, uprkos dešavanjima koja su ga usložnjavala. Posebno je izdvojeno krivično djelo terorizma kada je pripadnik vehabijskog pokreta upao u prostorije SJB i tom prilikom jedan policajac je smrtno stradao, dok su dvojica ranjena.

U ovom periodu evidentirana su 244 krivična djela što je za 15 više nego u istom periodu prošle godine. Nadležnim tužilaštvima dostavljeno je ukupno 219 izvještaja protiv 210 lica.

U prvih šest mjeseci ove godine dogodilo se 128 saobraćajnih nezgoda ili za 20 više nego u istom periodu prošle godine. Smrtno je stradalo šest lica ili za 200 odsto više nego za prvih šest mjeseci 2014. godine kada su poginule 2 osobe. Najčešći uzroci događanja saobraćajnih nezgoda su neprilagođena brzina, radnje vozilom u saobraćaju, strana kretanja, alkohol, oduzimanje prvenstva prolaza.

Javni red i mir narušen je 89 puta, odnosno počinjeno je 39 prekršaja manje nego u istom periodu prošle godine.

Usvojena Informacija o vodosnabdijevanju

U Informaciji o vodosnabdjevanju na području opštine Zvornik i pružanju drugih komunalnih usluga koja je usvojena na danas održanoj 23. redovnoj sjednici Skupštine opštine Zvornik navedeno je da AD „Vodovod i komunalije“ vrši isporuku vode za 9.098 domaćinstava i 703 pravna lica.

Sistem vodosnabdjevanja grada i drugih mjesnih zajednica čine izvorište Sopotnik koje su poplave u 2014. godini potpuno uništile, izvorište Đevanje, dva bunara u Zelinjskom polju, dva bunara u crpnoj stanici Mejdan, dva bunara na lokalitetu Tilić ada, bunar u Branjevu, bunar u Kozluku i dva bunara u Pađinskom polju.

Vodosnabdjevanje potrošača je uredno izuzev prekida izazvanih većim havarijskim kvarovima na magistralnim cjevovodima.

U protekloj godini preduzeće je uložilo znatna finansijska sredstva u nabavku opreme za otkrivanje gubitaka na vodovodnoj mreži, te nabavci uređaja „frekventnih regulatora“ za smanjenje potrošnje električne energije.

U okviru akcije ugradnje individualnih mjerača protoka sa plaćanjem na šest jednakih mjesečnih rata u prošloj godini ugrađeno je 520 vodomjera.

I u oblasti prikupljanja, odvoza i čišćenja komunalnog otpada svake godine se ostvaruje konstantan napredak, kvalitet i povećanje obima usluga. „Vodovod i komunalije“ prikupljju i odvoze otpad sa područja 48 mjesnih zajednica odnosno obuhvaćeno je 52 odsto domaćinstava. U naredne dvije godine planirano je da se stvore pretpostavke da sva domaćinstva odnosno teritorija cijele opštine bude obuhvaćena sistemom organizovanog prikupljanja i odvoza otpada.

U Informaciji je napomenuto i da je od 1. jula 2009. godine gradsko groblje dodijeljeno ovom preduzeću na upravljanje i održavanje nakon čega su izvršene promjene u samoj organizaciji,, rasporedu, održavanju, usklađivanju evidencije, ulaganju i njegovom opremanju.

Direktor AD „Vodovod i komunalije“ Jovan Tomić istakao je da je u uslovima vremenskih prilika kakve smo imali, a koje su bile izuzetno nepovoljne za vodosnabdijevanje, vodosnabdijevanje i pružanje ostalih komunalnih usluga bilo na visokom nivou, te da ni u jednom trenutku nije bilo ugroženo po bilo kom osnovu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se