18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

„Siriza“ pobijedila sa 145 mandata

ATINA – LJevičarska stranka „Siriza“, koju predvodi Aleksis Cipras, osvojila je 35,47 odsto glasova na jučerašnjim izborima, što joj je donijelo 145 mandata, saopštilo je noćas Ministarstvo unutrašnjih poslova poslije prebrojavanja 99,44 odsto glasova.

Konzervativna „Nova demokratija“ osvojila je 28,09 odsto glasova, što je ovoj stranci donijelo 75 mandata u parlamentu od 300 mjesta.

Odziv je bio 56,5 odsto, dok je na izbore u januaru izašlo 63,6 odsto glasača.

Cipras je u pobjedničkom govoru na centralnom trgu u Atini obećao novu fazu stabilnosti u zemlji u kojoj je održano pet opštih izbora u posljednjih šest godina i najavio da će ostati na vlasti tokom punog četvorogodišnjeg mandata.

„Danas u Evropi, Grčka i grčki narod su sinonomi za otpor i dostojanstvo. Borba će biti nastavljena zajedno u naredne četiri godine“, rekao je Cipras.

On nije pomenuo paket finansijske pomoći od 86 milijardi evra, ali je „Siriza“ u kampanji potvrdila da će ga realizovati, uz obećanje da će usvojiti mjere za zaštitu osjetljivih socijalnih grupa.

„Pred nama su teškoće, ali imamo čvrstu osnovu. Znamo kuda možemo krenuti, imamo šansu. Oporavak od krize neće doći nekakvom magijom, nego kroz naporan rad“, rekao je lider „Sirize“.

NJegov prvi zadatak poslije formiranje vlade biće da ubijedi kreditore iz EU da je Grčka usaglasila dovoljno koraka za dobijanje sljedeće tranše. Sljedeće razmatranje finansijskog programa uslijediće narednog mjeseca.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se