-1.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Šid otvoren za putnička vozila, šleperi zarobljeni, šteta ogromna,

BANJALUKA – Nepregledne kolone kamiona već danima čekaju na graničnom prelazu Batrovci – Bajkovo između Srbije i Hrvatske, a prevoznici iz Srpske koji su ostali blokirani strahuju da će zbog kvarljive robe i kašnjenja isporuke izgubiti desetine hiljada evra i poslovne partnere.

Zbog ogromnog priliva migranata sa Bliskog istoka vlasti Hrvatske zabranile su teretni saobraćaj na svim prelazima ka Srbiji izuzev Batrovaci – Bajakovo. Ovaj prelaz, jedan od najfrekventnijih u regionu, danima je bio jedini otvoren na srpsko-hrvatskoj granici, ali su zbog gužve formirane velike kolone. I ovaj prelaz je blokiran u noći između ponedjeljka i utorka, ali je poslije prijetnji vlasti Srbije kontramjerama i apela privrednika iz obje zemlje Hrvatska promijenila odluku, javlja Glas Srpske.

Na prelazu se konstantno produžavala kolona kamiona u kojoj, prema procjenama, već četiri dana čeka i od 20 do 30 prevoznika iz Srpske. Najkritičnija situacija na granicama u regionu juče je bila upravo na prelazu Batrovci – Bajkovo, gdje su formirane kolone duge i po 15 kilometara. Kamiondžije čekaju i na prelazu Horgoš ka Mađarskoj koji je otvoren u ponedjeljak ujutro, ali zbog detaljnih pregleda kamioni veoma sporo prelaze granicu.

– Najveći problem je to što vozačima ponestaje goriva za hladnjače. Većina robe je sigurno propala i može se samo baciti u smeće – navodi predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport iz RS Nikola Grbić.

On objašnjava da jedan šleper vozi robu vrijednu između 30.000 i 70.000 evra, a njeno kvarenje uzrokuje ogromne gubitke. Grbić ističe da će zbog čekanja na granicama prevoznici izgubiti i klijente iz zapadnih zemalja koji imaju strogo određene termine za istovar i utovar robe i ako ih ne ispoštuju, izgubiće posao.

– Sa vozačima komuniciramo na svakih sat. Tražili su da budu propušteni kamioni koji prevoze kvarljivu robu, ali šleperi stoje u dvije kolone i nemoguće je izaći iz njih, a kamoli doći do graničnog prelaza – ističe Grbić.

Prema njegovim riječima, teretna vozila stalno pristižu, zbog čega se pribojavaju da će ovakva situacija potrajati nekoliko dana. Osim što vozači nemaju dovoljno zaliha goriva, ponestaje im i hrane.

– Najvažnije je pomoći našim ljudima koji moraju ostati uz svoja vozila. Pokušaćemo da im dopremimo hranu, ali biće teško, jer oni ne mogu izaći iz kolone, a mi im ne možemo prići – kaže Grbić.

Predsjednik Odbora Udruženja međunarodnih drumskih prevoznika tereta u Spoljnotrgovinskoj komori BiH Jovo Cvijić takođe je potvrdio da ima prevoznika iz BiH koji čekaju na prelazu Batrovci – Bajkovo.

– Hladnjače nisu najveći problem, jer roba u njima može stajati mnogo duže. Problem su termini isporuke robe u zapadnim zemljama i utovar robe koju će voziti u povratku – rekao je Cvijić.

Savjetnik predsjednika Privredne komore Srbije Bojan Đurić izjavio je da kroz punktove na prelazima Horgoš i Batrovci dnevno prođe roba vrijedna 21 milijardu evra, te da svaki dan zatvaranja granica potencijalno nosi toliku štetu svim kompanijama koje koriste te prelaze. Međutim, uprkos tome i apelu hrvatskih privrednika da prelazi ka Srbiji budu otvoreni, ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić je poručio da su spremni da potpuno zatvore prelaz Batrovci – Bajkovo, odnosno da zabrane i saobraćaj putničkih vozila ako bude potrebno zbog pristizanja migranata.

Batrovci blokirani, otvoren Šid za putnička vozila

Zbog blokade teretnih motornih vozila, saobraćaj je na graničnom prelazu Batrovci u prekidu je za sve kategorije vozila u međuzoni do daljeg.

Sinoć oko 22:45 časova Hrvati su otvorili granični prelaz Šid za putnička vozila i autobuse, dok se teretna vozila usmjeravaju na granični prelaz Stara Gradiška.

Vrijeme zadržavanja putničkih vozila na ovom graničnom prelazu na izlazu, kao i pri ulasku u Srbiju, kreće se u intervalima od 60 do 90 minuta.

Vozači kamiona na prelazu Batrovci ne dozvoljavaju prolaz putničkih vozila ni u jednom, ni u drugom smjeru.

Oni protestuju od sinoć od 21.30 časova jer je Hrvatska prolaz otvorila djelimično, samo za kamione sa tzv. kvarljivom robom, što je razgnijevilo vozače koji satima i danima čekaju da uđu u Hrvatsku.

AMSS podsjeća da su ostali granični prelazi sa Hrvatskom i dalje zatvoreni, a da su svi granični prelazi sa Mađarskom u funkciji.

Granični prelazi Bajmog, Đala i Bački Vinogradi otvoreni su od sedam do 19 časova.

Ove granične prelaze mogu da koriste, sem srpskih i mađarskih državljana i državljani Evropske Unije, Švajcarske, Norveške i Irske.

Na našim graničnim prelazima zadržavanja putničkih vozila kreću se u intervalima do 30 minuta.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se