9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Saborni hram u Zvorniku proslavio krsnu slavu

ZVORNIK – Večernjom službom i rezanjem slavskog kolača u Zvorniku je sinoć novi Saborni hram proslavio krsnu slavu Rođenje Presvete Bogorodice – Malu Gospojinu.

Večernju službu sa sveštenstvom služio je NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom. Slavski kolač slomili episkop Hrizostom, sveštenstvo, načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović i vjernici.

Episkop Hrizostom je, obraćajući se vjernicima, rekao da je Rođenje Presvete Bogorodice praznik velike radosti koji podsjeća na veliku nadu da Gospod uvijek može pobijediti zakone prirode, pa čak i onda kada se tome najmanje nadamo.

„Slavimo Presvetu Bogorodicu koja je od Boga darovana starim roditeljima Joakimu i Ani da bude početak našeg spasenja, da bude ona kroz koju će Sin Božiji Isus Hristos doći na ovaj svijet da bi ga spasio i preporodio“, rekao je vladika Hrizostom.

Episkop Hrizostom je istakao da Bog, darujući Presvetu Bogorodicu njenim starim roditeljima, podsjeća da se ona rađa upravo radi čovjeka da bi poslužila spasnju svakoga od nas.

Vladika zvorničko-tuzlanski istakao je da je Rođenje Presvete Bogorodice praznik radosti i spasenja.

„Gradnjom Sabornog hrama činimo veliko djelo, istinsku vjeru i ljubav, žrtvu i odricanje, da hram izrastajući u ovom gradu, podsjeća na božansko davanje koje je veličanstveno u svakom pogledu“, rekao je vladika Hrizostom.

Načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović rekao je da za gradnju Savornog hrama Građevinski odbor i svi sugrađani svojim prilozima, od najmanjih pa do basnoslovnih iznosa, dali svoj puni doprinos.

„Krsna slava Sabornog hrama prilika je da pogledamo šta smo sve uradili, naročito u godini koja je iza nas i da pred sebe stavimo obaveze šta treba da uradimo u godini koja je pred nama kako bi hram, prema planu, ugledao svjetlost dana u punom sjaju“, rekao je Stevanović.

Prema njegovim riječima, gradnjom ovog objekta nije više bitno koliko je ko dao para.

„Svako je dao koliko je imao, nečijih 10 KM je veće od nečijih 50.000 KM, Važno je da smo na istom zadatku, da svi želimo isto, da sagradimo hram koji će da bude ogledalo naših duša“, rekao je Stevanović.

On je dodao da Saborni hram ostaje u nasljeđe potomcima da vide da su njihovi preci vodili računa o pravoslavlju u vremenu u kojem su živjeli i naglasio da je Saborni hram istinski veliki spomenik koji Zvornik svakim danom dobija u punom sjaju.

Gradnja sabornog hrama počela je 2008. godine, kada je tadašnji episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije osveštao zemljište na kojem se gradi.

Saborni hram ima pet kupola, od kojih je jedna centralana izgrađena u visinu od 33 metra, što simbolizuje provedene godine Isusa Hrista na zemlji, te dva zvonika visine sa krstom po 55 metara, dok je hram sa oltarom dugačak 20, a širok 19 metara.

Hram, koji je još u izgradnji, prva je pravoslavna bogomolja koja se na području grada Zvornika gradi nakon skoro dva vijeka, jer je postojeći hram Rođenja Svetog Jovana Preteče i Krstitelja sagrađen 1823. godine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se