15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Referendum u RS 15. novembra!

BANJALUKA – Referendum koji je raspisala Narodna skupština RS o pravosudnim institucijama i nametnutim odlukama visokih predstavnika biće održan 15. novembra.

Odluka Ustavnog suda o referendumu objavljena je juče u „Službenom glasniku RS“, broj 78, na 11. strani, a ranija odluka Narodne skupštine je predviđala da referendum bude raspisan prve nedjelje nakon isteka roka od 50 dana od dana objavljivanja odluke u „Službenom glasniku“. Podsjećamo, odluka Skupštine blokirana je u Vijeću naroda nakon što je Klub Bošnjaka uložio zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, a jučerašnjim objavljivanjem odluke Ustavnog suda RS formalno počinje teći rok od 50 dana, javljaju „Nezavisne„.

Kako je navedeno u „Službenom glasniku“, referendumsko pitanje će glasiti „Da li podržavate neustavno i neovlašćeno nametanje zakona od strane visokih predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na teritoriji RS?“.

Dalje je navedeno da je Vlada RS obavezna da obezbijedi sredstva i tehničku podršku potrebne za održavanje referenduma.

Ovu odluku Ustavnog suda donijelo je Sudsko vijeće u sastavu Amor Bukić kao predsjednik Vijeća Ustavnog suda za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, Džerard Selman, predsjednik Ustavnog suda RS, te sudije Milenko Arapović, Zlatko Kulenović, Irena Mojović, Marko Rajčević i Snežana Savić. Ta odluka donesena je 9. septembra.

Očekivano, vlast i opozicija u RS različito gledaju na održavanje referenduma. Dok u SNSD-u tvrde da će odluka biti sprovedena i referendum raspisan jer je pravo građana RS da se o svakom pitanju izjasne na demokratski način, u opoziciji ističu da je to skretanje pažnje s ekonomskih pitanja i politizacija pitanja pravosuđa.

Staša Košarac, visoki funkcioner SNSD-a i predsjedavajući Kluba poslanika te stranke u parlamentu BiH, istakao je da je odluka o sprovođenju referenduma donesena jer je, kako je naveo, potpuno jasno da su Sud i Tužilaštvo BiH u funkciji bošnjačke politike.

Staša Košarac
Staša Košarac: Važno nastaviti strukturalni dijalog za čije sprovođenje je zaduženo Ministarstvo pravde RS u okvirima koje je zacrtala NS RS

„Istovremeno, veoma je važno nastaviti strukturalni dijalog za čije sprovođenje je zaduženo Ministarstvo pravde RS u okvirima koje je zacrtala NS RS. Referendum je najviši izraz demokratske volje građana i ukoliko razgovori ne budu išli u željenom pravcu i ukoliko ne budu ispunjena četiri uslova koja smo postavili, referendum će biti jedino moguće rješenje“, rekao je Košarac, te optužio opoziciju u RS za izdaju njenih interesa i podaništvo prema sarajevskoj politici, i da to, kako je naveo, pokazuje i njihov odnos prema referendumu.

S druge strane, Vukota Govedarica, šef Kluba SDS-a u NS RS, istakao je da i dalje nije uvjeren da će referendum biti održan. Naglasio je da, čak i ako referendum bude održan, to ne bi donijelo nikakav konkretan rezultat.

Vukota Govedarica: Biće to identičan referendum kao onaj koji je Cipras sproveo u Grčkoj i neće imati efekat na rad institucija
Vukota Govedarica: Biće to identičan referendum kao onaj koji je Cipras sproveo u Grčkoj i neće imati efekat na rad institucija

„Biće to identičan referendum kao onaj koji je Cipras sproveo u Grčkoj i neće imati efekat na rad institucija u pravosuđu zbog kojih je i sazvan“, rekao je on.

Rekao je da je Željko Mirjanić, predsjednik Komisije za referendum, prije 13 godina glasao za formiranje Suda BiH.

„Imamo potpuno neuralgičnu situaciju da je čovjek koji sjedi na čelu Komisije za sprovođenje referenduma istovremeno sam glasao za uspostavljanje institucija protiv kojih se sad bori“, rekao je Govedarica.

Pokušali smo juče stupiti u kontakt sa Mirjanićem, ali se nije javljao na telefon, niti na naše SMS poruke.

Mandat Komisije traje do objavljivanja rezultata

Osnovni zadatak Komisije za sprovođenje referenduma u RS o Sudu i Tužilaštvu BiH jeste zakonito provođenje ovog procesa, izjavio je Srni član Komisije Mile Dmičić, te pojasnio da Komisija vrši kontrolu štampanog materijala i objavljuje prve nezvanične rezultate referenduma najkasnije u roku od 48 časova od zatvaranja glasačkih mjesta.

„Komisija utvrđuje i javno objavljuje rezultate referenduma i podnosi izvještaj Narodnoj skupštini“, precizirao je Dmičić i istakao da mandat članovima Komisije traje do konstatovanja rezultata referenduma.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se