15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Rasprava o Danu Republike: Pravni argumenti na strani RS?

BANJALUKA – Ustavni sud BiH danas će održati javnu raspravu u povodu zahtjeva člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića (predmet U3/13) za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske („Službeni glasnik RS“, broj 43/07).

Ako se Ustavni sud BiH bude na dvodnevnoj sjednici držao prava i ne bude ulazio u političke kvalifikacije, zahtjev Bakira Izetbegovića, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, da Dan Republike bude proglašen diskriminišućim prema Bošnjacima, biće odbijen, smatraju stranke iz RS.

Bošnjački predstavnici, očekivano, ističu da RS ima pravo na svoj dan, ali da to mora biti datum koji je prihvatljiv za sva tri konstitutivna naroda, a ne samo za Srbe. Nedeljko Čubrilović, predsjednik NS RS, koja je prije nekoliko mjeseci usvojila deklaraciju u kojoj je istaknuto da je apelacija protiv Dana Republike politizacija bez pravne osnove, i potpredsjednik DNS-a, naglasio je da Dan Republike ima sekularni, a ne vjerski karakter i u obilježavanju učestvuju svi narodi, građani i ostali koji žive na njenoj teritoriji.

„Narodna skupština je donošenjem deklaracije, kao političkog akta, potvrdila da Dan Republike odražava kulturno, vjersko i nacionalno nasljeđe svih naroda i građana, u skladu s međunarodnim standardima koji su Ustavom i zakonima zagarantovani svima u RS. Postupak usvajanja osporenih članova ovog zakona obezbijedio je ostvarivanje svih mehanizama zaštite vitalnog nacionalnog interesa, uvažavajući ukupan politički, istorijski i vremenski kontekst donošenja“, istakao je on.

Dušica Savić, portparol i poslanik SNSD-a u NS RS, takođe je istakla da je podrškom deklaraciji i ta stranka izrazila stav da bi ukidanje Dana Republike bio neprihvatljiv čin.

„Smatramo da ne bi trebalo da bude nikakvog spora u vezi s tim, očekujemo povoljan ishod rasprave i mislimo da se to pitanje bez potrebe politizuje. Dan Republike kao praznik ne vrijeđa ostale konstitutivne narode koji žive u RS, a sve ostalo je čista politizacija“, istakla je ona.

Borislav Bojić, potpredsjednik SDS-a i poslanik te stranke u parlamentu BiH, ističe da ne postoji nikakav osnov za Izetbegovićevu apelaciju, te da bi ukidanje Dana Republike za tu stranku bilo potpuno neprihvatljivo.

„Dan Republike ne može niko zabraniti. Kao praznik, taj dan je dio istorije“, istakao je on.

Dragan Čavić, predsjednik NDP-a i jedan od članova tima RS koji će danas učestvovati u raspravi, ocjenjuje da tim ima jake pravne argumente i očekuje da će oni biti uvaženi. On je odbacio tvrdnje bošnjačkih predstavnika da 9. januar diskriminiše bilo koga jer, kako je istakao, skoro svaki dan u godini se obilježava neki pravoslavni ili katolički praznik.

„Po istoj logici bi Nova godina bila uvredljiva zato što je taj dan Silvestrovo, što je katolički praznik. Prvi maj bi bio uvredljiv jer je katolički praznik Josipa Radnika. Dakle, takva argumentacija je potpuno neutemeljena“, rekao je on. Dodao je da je 9. januar praznik ne zato što pada na Sveti Stefan, nego jer je tog dana osnovana Srpska Republika BiH od strane dijela poslanika parlamenta Socijalističke Republike BiH, i da je to istorijski datum. Podsjetio je i da je stari zakon o svetkovinama RS ukinut 2006. godine jer je bio diskriminatorski, i da se pažljivo vodilo računa da novi, sada važeći, zakon o praznicima eliminiše sve odredbe koje su bile osporene na Ustavnom sudu RS i BiH u prethodnom zakonu.

Ramiz Salkić, član Predsjedništva SDA i potpredsjednik RS, kaže da ne osporava pravo RS da ima svoj praznik, ali da on ne može biti diskriminatorski prema ostalim konstitutivnim narodima. On smatra da ne stoje argumenti da je taj dan odvojen od krsne slave Sveti Stefan.

„Kad dobijam poziv za obilježavanje Dana entiteta RS koji šalje predsjednik entiteta poziva me se na vjerski obred i sve ono što je u sklopu toga. Predsjednik entiteta RS potpisuje poziv i za dan koji je tada po pravoslavnom kalendaru. To je jedno te isto i očigledno je da se ovdje obilježava vjerski praznik“, rekao je Salkić, pišu Nezavisne.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se