18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Putin: Bez Asada nemoguće pobijediti ISIL

Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je da je nemoguće savladati ekstremističku organizaciju Islamska država bez saradnje sa sirijskom vladom.

Putin je na sastanku Organizacije za kolektivnu bezbjednost i saradnju u Tadžikistanu rekao da će Moskva nastaviti da pruža vojnu pomoć vladi sirijskog predsjednika Bašara Asada i pozvao i druge države da se ugledaju na Rusiju i da ponude vojnu podršku Siriji.

„Mi podržavamo vladu Sirije u borbi protiv terorističke agresije, nudimo i nastavićemo da nudimo neohodnu vojno-tehničku pomoć“, kazao je Putin.

Povodom optužbi da je podrška koju je Moskva pružila predsjedniku Sirije izazvala talas izbjeglica, on je rekao da bi bez ruske podrške Asadovom režimu broj sirijskih izbjeglica koje idu ka Evropi bio još veći.

On je dodao da je Asad bio spreman da sprovede političke reforme i uspostavi saradnju sa „zdravim dijelom opozicije“, ali da je „udruživanje snaga u borbi protiv terorizma sada prioritet“.

SAD i NATO izrazili su zabrinutost zbog jačanja vojnog prisustva Rusije u Siriji budući da smatraju da je predsjednik Bašar Asad uzrok sirijske krize u kojoj je za četiri godine ubijeno više od 250.000 ljudi.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se