15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

POČEO KRAJ ISLAMSKE DRŽAVE: Nebo nad Sirijom otvoreno samo za ruske borbene avione

Nebo iznad Sirije, koje je pod kontrolom Bašara al Asada, zatvoreno je juče za sve avione osim za ruske Suhoje koji su leteći na malim visinama podizali moral sirijskom stanovništvu ali i vojsci.

Vojni avioni sirijskog režima žestoko su bombardovali položaje terorističke organizacije Islamske države u gradu Raki. Prema izvoru iz sirijske vojske, uz nekoliko važnih objekata, pogođen je i hipodrom gdje su se nalazili džihadisti koji su došli sa prostora bivše Jugoslavije.

Istovremeno, sirijska vojska je iz tri pravca, Damaska, Homsa i Alepa, pokrenula kontraofanzivu na drevni grad Palmiru, gdje su se povukle snage Islamske države. Nakon žestokih borbi, režimska vojska je zauzela nekoliko važnih strateških položaja.

Takođe se vode i žestoke borbe na sjeveru Sirije, u blizini vazdušne luke Alep.

Nakon bombardovanja položaja Islamske države između Palmire i Damaska, sirijska vojska je dosta napredovala tako da se uskoro može očekivati potpuno oslobođenje prigradskih područja Damaska, kao i cijele Palmire.

Vojni analitičari tvrde da je sa dolaskom ruskih snaga sirijska vojska primijenila potpuno novu vojnu strategiju koja je sada daleko učinkovitija.

„Sada se konačno osjeti ruski uticaj na terenu. Napadi na Raku i Der Al Zor izvedeni su modernim naoružanjima iz modernih aviona, uz standarde kakve se očekuje od jedne moderne vojne sile“ – izjavio je vojni analitičar Igor Tabak, i istakao kako kontraofanziva na drevni grad Palmiru nije iznenađenje s obzirom na to da je tzv. Islamska država iz tog pravca napredovala prema glavnom sirijskom gradu Damasku.

Rusi smatraju da uništenje Islamske države mora početi sa oslobođenjem Rake, glavnog grada tzv. kalifata. Prema najnovijim vojnim izjvejštajima Islamska država je počela da gomila svoje snage na tom području. Kako tvrde analitičari, sada svi čekaju jesen i konačni obračun.

U međuvremenu, državni mediji su javili da je sirijski predsjednik Bašar al Asad zabranio komercijalne letove iznad Sirije, prvi put nakon 35 godina, da bi vazdušni prostor ustupio ruskim vojnim avionima koji su u niskom letu nadlijetali glavni grad Damask.

Četiri najmodernija ruska aviona Suhoja nadlijetala su cijelu teritoriju Sirije i snimala položaje Islamske države i Nusra Fronta koje će, po svemu sudeći, uskoro i bombardovati.

Kalif Abu Baker Al Baghdadi zaprijetio je da će pobiti sve zarobljenike ako se Rusija umiješa u rat protiv Islamske države.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se