5.9 C
Zvornik
19. април 2024.

Patrijarh Irinej: Papa mi je rekao da nije hvalio Stepinca

BEOGRAD – Nije tačno da je papa Franja hvalio Stepinca i da je podržao njegovu kanonizaciju. To je laž. On je poručio da će o svemu tome još razmisliti!

Ovako patrijarh srpski Irinej komentariše tvrdnje zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića da je papa Franjo, navodno, podržao proglašenje katoličkog nadbiskupa koji je podržavao ustaštvo Alojzija Stepinca za sveca i da je u pismu upućenom našem patrijarhu odbacio sve prigovore SPC.

Irineju je bilo teško da dalje govori. Uz duge pauze u telefonskom razgovoru, zamolio nas je da ga razumijemo.

„Sve što sam imao da kažem o Stepincu rekao sam kome je trebalo. Nije tačno da je papa Franja podržao proglašenje Stepinca za sveca, a svi detalji u vezi sa tim uskoro će biti objelodanjeni“, poručuje patrijarh.

Alojzije Stepinac u našoj javnosti je poznat prije svega kao čelnik hrvatske crkve iz vremena Nezavisne Države Hrvatske 1941-1945. Dobar dio istoričara vidi Stepinca kao duhovnog oca Endehazije, u kojoj je ubijeno oko milion ljudi, a od kojih je najveći broj Srba. I pored toga, Rimokatolička crkva ga je 1998. proglasila za blaženog, što je presudan korak ka proglašenju za sveca. Cijeli proces kanonizacije zaustavio je patrijarh srpski Irinej, koji je prošle godine uputio pismo s prigovorima papi Franji.

Hrvatski nadbiskup Josip Bozanić nedavno je uzburkao javnost tvrdnjama da papa Franjo u odgovoru na to pismo odbacuje sve prigovore SPC i da, povrh svega, poručuje da je Stepinac „vjeran sljedbenik Hrista i pravi uzor hrišćanskog života“. Ono što je jedino izvjesno je da je papa naložio formiranje radne grupe koja tek treba da razmotri argumente obe strane, piše Kurir.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se