23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

OTKRIVEN ORBANOV PLAN: Uskoro će biti legalno ono što nijedna zemlja EU ne dozvoljava

Novinarka Kata Janesko otkrila je planove mađarske vlade da stvori hermetički zatvoren sistem koji bi sprečio izbjeglice da ulaze u tu zemlju, prenosi Blic.

Prema tekstu koji je objavljen na mađarskom portalu „Index.hu“, Viktor Orban planira da ove nedelje u djelo sprovede dvije stvari.

Prva je proglašenje vanrednog stanja u zemlji, bez obzira što će to dodatno pojačati kritiku koju Mađarska trpi zbog svog odnosa prema izbjeglicama, piše Janeskova.

Drugi dio plana, koji bi prema novinarkinim riječima trebalo da se ostvari 15. septembra je modifikacija Krivičnog zakona i Zakona o krivičnom postupku, po kojima bi mađarska policija dobila zakonsko pravo da:

– Deportuje svakoga ko nema šengensku vizu na granici i pošalje nazad u zemlju iz koje je pokušao da uđe u Mađarsku (u ovom slučaju – Srbiju);

– Ukoliko izbJeglice na granici sa Mađarskom zatraže azil, ponovo bi bile deportovane, pod izgovorom da su azil morale da zatraže u zemlji iz koje pokušavaju da pređu u Mađarsku (dakle ponovo – u Srbiji).

– Ukoliko migranti uspIju da ilegalno pređu granicu i uđu u Mađarsku, po zakonu te zemlje automatski čine krivično djelo. Istu odgovornost snosiće ukoliko se penju na ogradu, ruše je, sjeku ili na bilo koji drugi način oštećuju. Kazna za to, po novom zakonu, bila bi „kućni pritvor“. Međutim, s obzirom da su u pitanju izbjeglice koje nemaju adresu u Mađarskoj, automatski se šalju u ograđeni kamp, gdje će u roku od osam dana dobiti suđenje.

Prema novom mađarskom zakonu, koji se u osnovi kosi sa zakonima EU, izbjeglice, koje bi bile tretirane kao optuženici, na suđenje bi išle bez prevodioca. Njihova dokumenta se neće prevoditi, ne dobijaju prevedenu kopiju optužbi za koje se terete, ali ni presude koju im sud odredi.

Maloljetne izbjeglice neće imati poseban tretman, već će im se suditi kao odraslima. Žalbe će biti odbijene u roku od nekoliko sati, tvrdi Janeskova.

Mađarska policija već dovozi kontejnere na granicu sa Srbijom, koji će služiti kao „privremene sudnice za migrante“, prenosi „Index.hu“.

Novi mađarski zakon učiniće da svaka izbjeglica dobije krivični dosije, te bi po tome bile deportovane iz Mađarske sa oznakom u Šengenskom informacionom sistemu (SIS) kao osobe koje su počinile krivično djelo, što im automatski na 10 godina zabranjuje ulazak u bilo koju državu u šengenskom sistemu.

Kao članica SIS, Mađarska bez problema u sistem može da unese ove promjene, i da tvrdi da „tražioci azila zloupotrebljavaju svoj status i koriste ga za krivično djelo“, navodi novinarka „Index-a“.

Prema riječima Kate Janseko, mađarske vlasti su i više nego zadovoljne što je Evropska komisija proglasila Srbiju bezbjednom zemljom za migrante, te pretpostavljaju da je Srbija „u obavezi da primi sve izbjeglice koje uđu u zemlju, jer bi u protivnom drastično umanjila svoje šanse da postane članica Evropske unije“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se