5.9 C
Zvornik
19. април 2024.

Opačić i Miljenić: Dok se Srbija ponaša nekorektno Bajakovo će ostati zatvoreno

ZAGREB – Potpredsjednica hrvatske Vlade Milanka Opačić i ministar pravosuđa Orsat Miljenić ocijenili su u utorak da je Hrvatska prihvatala i zbrinjavala izbjeglice, da će to činiti i dalje, ali da će granica na Bajakovu ostati zatvorena za jedan dio prometa dok Srbija ne počne usmjeravati izbjeglice i na dva prelaza s Mađarskom.

„Zatvorili smo za promet jedan dio granice prema Srbiji jer im želimo poslati poruku da se ne mogu ponašati nekorektno. Izbjeglice mogu direktno slati preko dva granična prijelaza s Mađarskom i ne trebaju ih slati samo prema Hrvatskoj“, odgovorila je Opačić na novinarsko pitanje potvrdivši da je zatvaranje granice zapravo jedan oblik pritiska na Srbiju da se korektnije ponaša i dio izbjeglica usmjerava prema Mađarskoj, a ne samo prema Hrvatskoj.

Nije željela komentarisati srpske najave o kontramjerama ponovivši „da do sada nisu pokazali odgovornost“.

„Stisli su redove s Orbanom, a meni je drago da se Hrvatska našla u krugu drugih civiliziranih zemalja koje hoće pomoći izbjeglicama i na naporima njemačke kancelarke Angele Merkel“, navela je.

„Zbrinuli smo izbjeglice i zbrinut ćemo one koji sada dolaze za razliku od onih koji su gradili zidove i podizali žicu, samo očekujem da uvedu i pse kao što smo viđali nekih davnih godina“, rekla je Opačić.

Na pitanje slaže li se s izjavom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović „da je Merkel nedavno pozivala izbjeglice da dođu u Njemačku, a ovih dana povukla ručnu kočnicu i rekla da Njemačka ne može primiti sve te ekonomske migrante (…) napravila haos na cesti i taj haos sada treba riješiti“, Opačić je odgovorila da se ne slaže i da činjenice govore drugačije.

„Kancelarka Merkel je pokazala veliku odgovornost, zbrinula je veliki broj izbjeglica i još ih zbrinjava. Neke druge zemlje u Europi su napravile kaos, prvenstveno Grčka koja je propustila izbjeglice iz Turske“, odgovorila je Opačić.

Dodala je da je pitanje izbjeglica zajedničko svima u EU te da se nada da će se u utorak na vijeću ministara unutarnjih poslova i u srijedu na sastanku premijera zemalja EU-a veliki broj problema riješiti.

Hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić takođe je rekao da Srbija sve izbjeglice usmjerava prema Hrvatskoj i da je zato Bajakovo zatvoreno.

„Ako jedna zemlja sve izbjeglice šalje isključivo na jedan prijelaz, a otvoreni su i drugi, očekuje se da ih se ravnomjerno raspodjeli. Dok se Srbija tako ponaša mi ne možemo zbog vlastitog interesa i sigurnosti tih ljudi to dozvoliti i granica će biti zatvorena dok se to ne riješi“, rekao je dodajući da nije problem u Hrvatskoj nego u kolegama s druge strane.

Na pitanje da li to znači, kada bi Srbija usmjeravala izbjeglice na dva, tri mađarska, da bi Hrvatska otvorili jedan, dva, Miljenić je rekao da u to ne ulazi.

„Dok jedna zemlja sve usmjerava na hrvatsku granicu, a otvorene su i druge izravne shengenske, onda je to ono što mi ne možemo tehnički svladavati i nećemo“, poručio je hrvatski ministar pravosuđa.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se