15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Objavljena odluka vijeća o referendumu

BANJALUKA – „Službeni glasnik Republike Srpske“ objavio je odluku Vijeća za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske, kojom je utvrđeno da Odlukom o raspisivanju republičkog referenduma o radu pravosudnih institucija BiH, koju je donijela Narodna skupština Srpske, nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Rok za održavanje referenduma trebalo bi da počne nakon što u „Službenom glasniku“ bude objavljena i odluka Narodne skupštine o raspisivanju referenduma, koja se zbog bošnjačkog veta našla pod lupom Ustavnog suda.

Službeni glasnik Republike Srpske
Službeni glasnik Republike Srpske: Referendumsko pitanje glasi: „Da li podržavate neustavno i neovlašćeno nametanje zakona od strane visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na teritoriji Republike Srpske“

U „Službenom glasniku“ navedeno je da je osporenom odlukom propisano da Narodna skupština raspisuje republički referendum na cijeloj teritoriji Republike Srpske, te da referendumsko pitanje glasi: „Da li podržavate neustavno i neovlašćeno nametanje zakona od strane visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na teritoriji Republike Srpske“.

Referendum bi trebalo da bude održan prve nedjelje nakon isteka 50 dana od dana stupanja na snagu odluke o njegovom raspisivanju.

Vlada Republike Srpske zadužena je da obezbijedi sredstva i tehničku podršku potrebnu za sprovođenje referenduma, dok Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srpske“.

Jedan od preduslova za održavanje referenduma ispunjen je i u srijedu, kada je Narodna skupština Republike Srpske formirala Komisiju za sprovođenje referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, čiji je osnovni zadatak zakonito sprovođenje ovog procesa.

Za predsjednika Komisije imenovan je Željko Mirjanić, a članovi su LJiljana Dabić, Vili Kuljanac, Dragoljub Reljić, Mile Dmičić, Željko Škondrić, Dobrila Drinić Malić i Dragan Ristić, te Darko Kremenović.

Odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH Narodna skupština Republike Srpske donijela je 15. jula.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se