15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Obilježeno stradanje ubijenih Srba na Crnom vrhu

ZVORNIK – Parastosom i polaganjem vijenaca na Spomen ploču, danas je na Crnom vrhu kod Zvornika obilježena 23-godišnjica stradanja 11 pripadnika Vojske Republike Srpske /VRS/, policajaca i civila, koje su 10. septembra 1992. godine iz zasjede ubili srebrenički muslimani.

Zamjenik predsjednika Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Veljko Lazić rekao je da se 23 godine sastajemo na ovom mjestu stradanja Srba i odajemo tužnu poštu, ali, nažalost, za sve ovo vrijeme niko od onih koji su počinili ovaj stravičan zločin nije odgovarao.

„Poznavajući rad, ili bolje reći nerad, Tužilaštva i Suda BiH mislim da ćemo na pravdu još dugo čekati“, rekao je Lazić i naglasio da je morao biti ztražen referendum da se izjasnimo o pitanju rada ovih pravosudnih institucija.

On je naglasio da Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila podržava održavanje referenduma, jer je to jedini način da imamo čiste odnose o radu pravosudnih institucija BiH kojima je, to su do sada pokazali, jedino stalo da optužuju srski narod.

Govoreći o radu Instiututa za nestala lica BiH, Lazić je rekao da je i on izgubio kredibilitet i smisao postojanja, jer je od 2008. godine ekshumirano samo 225 Srba. On je podsjetio da se još traži 1 678 nestalih Srba.

Sekretar zvorničke Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Milivoje Marković podsjetio je da je „na ovom mjestu 10. septembra 1992. godine desio stravičan zločin kada su kolonu vozila, koja se kretala iz pravca Capardi prema Zvorniku, presreli srebrenički muslimani, popalili vozila i ubili 11 lica od kojih su samo dva bili pripadnici Vojske Republike Srpske u uniformama, a ostali su bili u civilnim odijelima“.

On je istakao da taj zločin ima posebno težinu jer se desio u dubini teritorije Republike Srpske i zato što su ga počinili srebrenički muslimani, o čemu postoji i video-zapis.

Parastos je služilo mjesno sveštenstvo, a vijence na Spomen pliču položili su predstavnici Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, opštinske Boračke organizacije, opštinskog Udruženja ratnih vojnih invalida, Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, opštine Zvornik i Udruženje slijepih i slbovidih Zvornik.

Spomen ploča na Crnom vrhu postavljana je 10. septembra 2010. godine i prvi put je oskrnavljena šest dana nakon postavljanja, a u istoj godini ponovo je skrnavljena kada su ukradeni sto i klupe, isječeni željezni stubovi i lanci oko obilježja.

Prije dvije godine obnovljena je i postaviljena veća i deblja granitna ploča, koju su nepoznate osobe razbile u avgustu prošle godine.

Prošle godine postavljena je i osvještana nova – treća po redu postavljena Spomen ploča na mjestu stradanja pripadnika VRS, policije i civila.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se