4.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Napad islamista dronovima samo pitanje vremena

LONDON – Obajveštajne službe Velike Britanije postaju sve više zabrinute oko puteva kojima bi teroristi mogli djelovati u budućnosti, a koji uključuju korištenje moderne tehnologije kao što su dronovi, piše britanski Mirror.

Stručnjaci se boje da bi islamski ekstremisti mogli lansirati napade na britansko tlo uz pomoć malih letjelica na daljinsko upravljanje.

Dronovi se mogu kupiti prilično jednostavno, a dobri modeli nađu se već od nekoliko hiljada KM. Sa druge strane, skuplji i napredniji dronovi mogu zaobilaziti sigurnosne prepreke što ih čini još opasnijima.

Britanska je vlada navodno formirala radnu grupu koja će ispitati kako se boriti s ovom prijetnjom i kako dronovi uopšte mogu biti korišteni u terorističke svrhe.

Ranije ove godine, na krovu kancelarije japanskog ministra Šinza Abea otkriven je dron s tragovima radijacije što je jasan dokaz da se dronovima prilično lako može približiti svakoj meti.

„Improvizovana bomba koju vazduhom nosi bespilotna letjelica – eto zato je ovo vrlo velika prijetnja u ovom momentu“, rekao je Stiven Vilijams, menadžer jedne kompanije koja prodaje dronove i sličnu tehnologiju, piše Index.hr.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se