3.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Nakon studentskog negodovanja: Pravilnici o obnovi godine biće korigovani

BANJALUKA – Pravilnici o cijeni obnove godine na javnim univerzitetima u Republici Srpskoj biće uskoro usklađeni, najavio je Simo Jokanović, prorektor za nastavu i ostala pitanja Univerziteta u Banjaluci. On je podvukao da usklađivanje ipak neće biti u skladu sa zahtjevom studenata da cijena bude upola niža.

„Imamo jedan plan i prijedlog, a to je da se pri obnovi godine za osnovicu uzima standardna cijena školarine. To je zato što student, kada obnavlja godinu, mora da ide na nastavu iz svih predmeta koje nije položio, znači, cijena će biti izračunata proporcionalno broju nepoleženih predmeta, a na osnovu standardne cijene. Nema smisla da bude drugačije, jer prema studentu imamo iste obaveze, kao i prvi put kada je upisao godinu. Ovo bi trebalo ujedno da bude i podsticaj studentima da se potrude i da ne dozvole sebi nešto tako“, rekao je Jokanović. Unija studenata RS, zajedno sa Predsjedništvom Studentskog parlamenta i predstavnicima fakultetskih saveza studenata, na sastanku u Banjaluci, održanom prije nekoliko dana povodom odluke Banjalučkog univerziteta kojom je kvota za izračunavanje naknade koju plaćaju studenti koji obnavljaju godinu povećana za tri puta, odnosno sa 150 na 440 KM, donijela je zaključak da studenti ne plaćaju novu cijenu obnove do trenutka dok se ona ne koriguje. Unija studenata zatražila je i da dva univerziteta u RS usklade troškovnike prilikom obnove godine. Oni zahtijevaju hitan sastanak sa rektorima, dekanima i drugim predstavnicima univerziteta.

„Nevjerovatno je da na dva javna univerziteta imamo različite troškovnike i da je obnova godine u Istočnom Sarajevu mnogo skuplja nego u Banjaluci. Pritom je većina studenata iz Istočnog Sarajeva slabijeg materijalnog stanja. Tražili smo da cijena bude snižena za 50 odsto. Takođe, zašto bi neko morao ponovo da sluša predmet koji je već jednom slušao“, kazao je Borivoje Obradović, predsjednik Unije studenata RS.

Iako se studenti žale i zato što moraju pri obnovi ponovo da slušaju predmet koji su već jednom slušali i upravo to i navode kao jedan od razloga za snižavanje cijene, prorektor Jokanović ima drugačiji stav.

„Da je prvi put dobro slušao i naučio nešto, ne bi pao. Očigledno mu to nije bilo dovoljno, tako da mu je potrebno sve da ponovi“, kazao je on.

Predstavnici studenata kažu da ovo nije jedini problem s kojim se susreću.

„Svake godine u Banjaluci i Istočnom Sarajevu proširivani su spiskovi primljenih studenata. Ove godine taj broj proširen je mnogo više nego ranije, ali svi moraju da plaćaju ekonomsku cijenu, za koju su izračunali da je oko 2.000 KM. Neka prošire liste normalno, a ostali koji hoće da studiraju baš neki određeni fakultet, neka plate“, navodi Obradović i ističe dugogodišnji problem nepostojanja praktične nastave na fakultetima.

„Na sastanku ćemo insistirati na obaveznoj praktičnoj nastavi, poslije čega bi student dobio potvrdu za koje poslove je obučen. To bi jednog dana dovelo do ukidanja pripravničkog staža, na kojem se mi obučavamo za posao, a trebalo bi sve to obaviti u toku studiranja“, kaže on. Jokanović se složio sa predstavnicima studenata kako je potreban veći broj časova prakse u toku studiranja da bi studentu bilo lakše da pređe iz klupe na radno mjesto, pišu Nezavisne novine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se