18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Najduži put do diplome za medicinare i inženjere

BANJALUKA – Veliki broj studenata u Srpskoj ne uspije da diplomira u roku, a da bi završili školovanje, najviše vremena potrebno je medicinarima i inženjerima, dok najbrže fakultet završe oni koji se upišu na studije društvenih nauka.

Prosječna dužina studiranja u Srpskoj trenutno je oko pet godina i taj period odnosi se isključivo na generacije koje pohađaju nastavu po Bolonji. Ranijih godina, kada su studenti studirali po starom programu, taj prosjek je bio i između sedam i osam godina.

Prorektor za nastavu Univerziteta u Banjaluci Simo Jokanović je istakao da najduže studiraju studenti tehničkih nauka.

– Studij mašinstva po Bolonji traje tri godine, a studenti koji odaberu indekse Mašinskog fakulteta uspiju da diplomiraju u prosjeku za šest godina – istakao je Jokanović.

Osim mašinstva, poprilično dugo vremena i truda potrebno je i mladima koji odluče da studiraju elektrotehniku.

– Umjesto četiri godine, koliko traju studiji na Elektrotehničkom fakultetu, studentima je u prosjeku potrebno sedam godina da diplomiraju – kazao je Jokanović.

Nije lako ni onima koji se odluče za medicinu. Sati i sati učenja patologije, anatomije i fiziologije i niza drugih i te kako obimnih predmeta, stavljaju na muku mnoge.

Veoma su rijetki studenti koji medicinski fakultet uspiju da završe za šest godina, koliko traje ovaj studij.

Prema mišljenju predsjednika Unije studenata RS Borivoja Obradovića, najduže traju studiji medicine i elektrotehnike, dok studenti najbrže završavaju društvene nauke.

– Veliki broj studenata na medicini i elektrotehnici provede u prosjeku oko devet godina na fakultetu. Na pravu je do sticanja diplome potrebno oko sedam godina, na ekonomiji šest, dok na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu studiranje prosječno traje oko osam godina – kaže Obradović.

Studentima filozofskog, filološkog i fakulteta političkih nauka treba najmanje vremena da završe studij, odnosno, njihov prosjek studiranja je ispod šest godina.

Obradović ističe da dužina trajanja studiranja zavisi od mnogo faktora, ali da osim angažovanosti samih studenata, najviše utiče obimnost nastave i težina i broj ispita.

– Na nekim tehničkim fakultetima evidentno je da studenti imaju između 16 i 20 ispita tokom godine studija, dok na pojedinim fakultetima društvenih nauka studenti ne polažu više od osam ispita – dodao je Obradović.

Praktična nastava

Studenti u Srpskoj nisu zadovoljni kvalitetom praktične nastave i ističu da je to trenutno najveća mana visokog obrazovanja.

– Tražimo da se fakulteti zakonski obavežu da će od početka školovanja svim studentima obezbijediti praktičnu nastavu i da to bude obavezan dodatak diplomi, gdje će se navesti za koje poslove je student tokom školovanja osposobljen – istakao je Borivoj Obradović, piše Glas Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se