9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Ljekari u Univerzitetskoj bolnici Foča mladiću prišili odsječenu šaku

FOČA – Dvadesettrogodišnjem Aleksandru Radoviću iz Rogatice, kojem je cirkular odsjekao pola lijeve šake, fočanski hirurzi uspješno su zašili ovaj dio ruke, piše Glas Srpske.

Mladi Rogatičanin će 8. septembar zasigurno pamtiti cijelog života. Kao i svakog drugog dana iz kuće se spustio u radionicu i započeo uobičajeni rad za mašinom za obradu drveta. Dovoljan je bio samo trenutak nepažnje da mu cirkular odsiječe pola lijeve šake. Srećom, odmah su pritekle kolege, a kolima Hitne pomoći prebačen je u Univerzitetsku bolnicu u Foči.

– Vidio sam pola svoje šake na podu, a krvi je bilo svuda oko mene. Bol je bio neizdrživ. Bio sam u nekom polusvjesnom stanju. Čim sam stigao u bolnicu u Foči, odmah su me operisali, a rezultati su optimistični i nadam se najboljem – priča Radović.

Dodaje da se dobro osjeća pa se nada da bi sutra mogao da ode kući.

– Mali prst mi već funkcioniše, ostala tri će takođe biti pokretni – rekao je Radović koji je ekonomski tehničar, ali u svojoj struci nije mogao naći posao.

S obzirom na to da se nedavno oženio, Radović nije bježao ni od najtežih poslova kako bi obezbijedio novac za svoju porodicu. Iako ne zna čime će se baviti kad izađe iz bolnice, za ovog vrijednog mladića je sada najvažnije da ozdravi, a poslije će se već nekako snaći za posao.

Šef Odjeljenja plastične i rekonstruktivne hirurgije Univerzitetske bolnice Foča Dražen Erić, koji je predvodio operaciju, kaže da su ovakvi mikrohirurški zahvati veoma komplikovani.

– Pacijent je došao sa amputiranom šakom u visini do centralnog dijela dlana. Povezani su krvni sudovi, a to sve zahtijeva dosta znanja, tehnike, umijeća. Postoperativni tok je dosta dobar, nismo imali nikakvih reintervencija i započeli smo sa pravovremenom fizikalnom terapijom prstiju. Prezadovoljni smo – rekao je Erić.

Ljekari Univerzitetske bolnice Foča zadovoljni su što Srpska i njene ustanove svakodnevno pokazuju velike iskorake na polju rekonstruktivne hirurgije.

Erić je naglasio da je ovo dokaz da se komplikovan zahvat može obavljati i u malim zdravstvenim ustanovama. Prema njegovim riječima, ovakvih slučajeva ranije nije bilo u RS.

– Prije pet godina sam napravio replantaciju prsta, ali za ovu replantaciju ovog dijela šake morate da sašijete šest ili sedam krvnih sudova, čiji je promjer manji od milimetra. Možete misliti koliko je onda težak ovaj zahvat, posebno u ustanovama koje nisu klinički centri poput Zagreba, Ljubljane i drugih evropskih centara, a mi smo ovaj zahvat obavili za nekih tri do četiri sata – naglasio je Erić.

Tim

Osim doktora Dražena Erića, tim za operaciju činili su spec. ortopedije Maksim Kovačević, spec. anesteziologije Milivoje Dostić, spec. ortopedije Ivana Popadić, spec. anesteziologije Draženka Ikonić, dr Jelena Andan, instrumentarke Rada Kunarac i Zorica Drakul, te anestetičar Nikola Petrović.

Podvizi fočanskih ljekara

– Rijetka operacija lica pacijentkinje Milice Škipina 2011. godine koju je zajedno sa fočanskim ljekarima obavio dr Nebojša Jović, načelnik Klinike za maksilofacijalnu hirurgiju VMA Beograd

– Doktor Milomir Ninković u julu ove godine izveo jednu od najsloženijih operacija tumora podlaktice i dvadesetogodišnjeg Milorada Sajića iz Sremske Mitrovice oslobodio ove teške anomalije

– Ninković je sa fočanskim hirurzima 2011. godine Borisu Tomiću, tada dvanaestogodišnjem dječaku koji je igrajući se petardom doživio jaku povredu ruke, operativnim zahvatom vratio dva prsta i uljepšao mu djetinjstvo

– Ljekari fočanske bolnice u februaru ove godine izvadili su ekser dugačak deset centimetara iz glave pacijenta Jove Ećimovića (66) iz Sokoca koji se povrijedio čisteći pušku

– Fočanski hirurzi su u februaru prošle godine spojili odsječeno stopalo dvadesetogodišnjem Vladanu Simiću iz Višegrada

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se