12 C
Zvornik
19. април 2024.

Kraj ljeta: Od nedjelje kiša i pad temperatura

Ljeto se završava u nedjelju ako je suditi po prognozi vremena za naredne dvije sedmice koju je objavio Federalni hidrometeorološki zavod. Za taj dan najavljena je kiša, te pad temperatura ispod 20 stepeni.

Kulminacija pogoršanja vremenskih prilika, prema aktuelnim sinoptičkim kartama, predviđa se za nedjelju 6. septembra.

Količine padavina koje se očekuju nisu velike, u dijelu Bosne od 5 do 10 mm dnevno, u Hercegovini nešto više, maksimalno do 20 mm dnevno. Najveće se predviđaju za južni dio zemlje, region Mostara.

Temperaturni režim do 6. septembra takođe će se promijeniti i sa odmicanjem sedmice pred nama temperature zraka će postepeno opadati, stoga se i za vikend očekuje osjetno svježije vrijeme u odnosu na protekli period, uz maksimalne dnevne vrijednosti temperature između 18 i 20 °C u unutrašnjosti, odnosno 20 do 23 °C na jugu.

Od ponedjeljka 7. do 15. septembra, prema aktuelnim sinoptičkim kartama, u većem dijelu zemlje očekuje se stabilnije vrijeme, bez padavina, uz niže temperature zraka primjerenije kalendaru.

Danas se u našoj zemlji očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Razvojem oblačnosti, krajem dana, ponegdje u centralnim, istočnim i sjeverozapadnim područjima Bosne, je moguć slab i kraktrojan pljusak kiše.

Vjetar slab do umjeren zapadnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura od 13 do 20, na jugu do 23, a najviša dnevna od 31 do 37 stepena.

Bioprognoza: Nakon relativno ugodne noći i jutra, tokom dana temperature zraka će porasti. Preporučljivo je ne izlagati se pretjeranim aktivnostima, osobito u poslijepodnevnim satima. U noći mogući su problemi sa snom, usljed nedostatka svježine, izraženije u urbanim sredinama.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se