10.9 C
Zvornik
18. април 2024.

Kod izbjeglica pronađen nacrt rute koja vodi u BiH

SARAJEVO, BANJALUKA – Nova ruta migranata trenutno ide ka Hrvatskoj, ali je pretpostavka da će ova zemlja, nakon što primi predviđeni broj izbjeglica, zatvoriti granicu, što bi izbjeglički talas preusmjerilo na BiH, koja bi umjesto tranzitnog područja postala sabirni centar.

Rekao je to „Glasu Srpske“ vršilac dužnosti direktora Službe za poslove sa strancima BiH Izet Nizam, dodavši da zbog dolaska zime BiH neće biti tranzitna zemlja nego sabirni centar za izbjeglice.

– Velike grupe migranata i izbjeglica iz zemalja Bliskog istoka preći će granicu BiH na području Semberije, odnosno na istoku RS, zbog čega smo u saradnji sa MUP-om RS u Banjaluci formirali štab u koji su ušli i predstavnici Civilne zaštite, Crvenog krsta i Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica – istakao je Nizam.

Naglašava da će vjerovatno biti aktivirana i stara migrantska ruta pravcem Makedonija-Kosovo-Crna Gora-Trebinje.

– Tu već imamo pojedinačne pokušaje ulazaka sirijskih državljana. Moguće je da se radi o probama jer je to odlično uhodana ruta. Imamo informaciju iz Hrvatske da je jedna porodica tamo došla tim potezom i da su kod njih našli ucrtane rute kretanja. Moguće je i da ta ruta iz Trebinja bude produžena do Bijeljine s ciljem razvlačenja i slabljenja bezbjednosnih snaga – kaže Nizam.

Istakao je da je sastanak sa svim bezbjednosnim institucijama zakazan za petak, kada će biti formirano jedno tijelo za koordinaciju.

– Inspektori Službe za poslove sa strancima su 24 časa na terenu, a Hrvatska je angažovala 20.000 policajaca na granici – kazao je Nizam.

Do promjene rute kojom se migranti pokušavaju dočepati EU došlo je nakon što je Mađarska zatvorila granicu sa Srbijom. Oko 300 izbjeglica iz Sirije, Avganistana i drugih zemalja juče je na graničnom prelazu Šid-Tovarnik ušlo u Hrvatsku, gdje se do kraja dana očekivao ulazak više od 1.000 migranata. Hrvatska bi prema prijedlogu Evropske komisije trebalo da prihvati oko 3.000 ljudi.

Portparol Granične policije BiH Sanela Dujković kaže da veće grupe migranata i izbjeglica juče nisu prešle granicu BiH, ali da su sačinjeni lokalni i regionalni operativni planovi za slučaj njihovog masovnog priliva. Dodala je da se situacija na graničnim prelazima može mijenjati iz časa u čas, te da su do sada zabilježeni pojedinačni pokušaji ilegalnog prelaska granice. Načelnik kabineta direktora Granične policije Radiša Samardžija rekao je da je usvojen plan hitnih mjera za obezbjeđenje dodatnih kapaciteta, kontrolu i upravljanje prilivom masovnog broja migranata.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je da će razgovarati sa ministrom unutrašnjih poslova Hrvatske Rankom Ostojićem ako se izbjeglice iz Srbije budu kretale ka BiH, a zatim prema Hrvatskoj.

– Nekoliko autobusa sa izbjeglicama ušlo je iz Srbije u Hrvatsku i dok god bude funkcionisala ta ruta, mi nećemo biti ozbiljnije ugroženi – rekao je Mektić.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić kaže da je za danas zakazao sjednicu Štaba Civilne zaštite zbog informacija da bi izbjeglice u BiH mogle ući na području Semberije.

– Grad nema smještajne kapacitete za veći broj ljudi. Još nisam dobio zvaničnu informaciju o mogućem dolasku izbjeglica, ali sam zatražio sastanak sa Civilnom zaštitom kako bi sve bilo spremno za prihvat izbjeglica – kaže Mićić.

Načelnik Zvornika Zoran Stevanović kaže da za sada nema informacija da su izbjeglice na putu prema graničnim prelazima u blizini te opštine.

– Policija je od lokalnih vlasti ipak tražila obezbjeđivanje lokacija gdje će biti smještene izbjeglice ako krenu prema BiH – kaže Stevanović.

Šef Odjeljenja za javnu bezbjednost u Vladi Brčko distrikta Uroš Vojnović kaže da za sada nisu zabilježeni ni pojedinačni ni masovni prelasci granice.

Izbjeglice granicu Srbije i Hrvatske prelaze na graničnom prelazu Šid-Tovarnik, odakle je organizovan poseban voz za Zagreb. Oni namjeravaju da preko Slovenije stignu do zapadne Evrope.

– Izbjeglicama koje budu ušle u Hrvatsku biće dozvoljeno da prođu i nastave svoj put ka zapadnoj Evropi. Hrvatska je u potpunosti spremna da prihvati ili uputi te ljude gdje oni žele da idu, što je očigledno Njemačka ili neke skandinavske zemlje – rekao je premijer Hrvatske Zoran Milanović u obraćanju parlamentu.

Slovenački premijer Miro Cerar izjavio je da je Slovenija spremna za dolazak većeg broja izbjeglica.

Izbjeglice su juče probile ogradu na graničnom prelazu Horgoš 2 pokušavajući da uđu u Mađarsku, ali ih je spriječio veliki broj pripadnika mađarske policije s druge strane.

Decenijski problem

Izet Nizam kaže da su migracije i izbjeglice najveći problem u cijelom svijetu, a ne samo u ovom regionu.

– Sljedećih deset godina biće podređeno tom problemu. Pet miliona ljudi iz afroazijskih zemalja krenulo je prema Evropi, što je, pogotovo u odnosu na broj stanovnika u BiH, katastrofičan podatak – kaže Nizam.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se