5.9 C
Zvornik
19. април 2024.

Javna tribina o dijabetesu u Zvorniku i tromjesečno mjerenje šećera

ZVORNIK – Regionalna udruženje osoba koje imaju problema sa dijabetesom „Diabeta“ iz Zvornika, orgnizovala je Javnu tribinu o prevenciji i liječenju dijabetesa i omogućilo građanima da obave tromjesečno mjerenje šećera.

Na tribini je učestvovalao više od 200 građana sa područja regije Birač, koji su saslušali nekoliko predavnja stručnjaka o ovoj temi.

– Cilj trbine je da se čuju stručna mišljenja o samom dijabetesu jer mnogi građani ili ne znaju da imaju ovu bolest ili neće da priznaju da je imaju, pa onda i ne pristupaju pravilno kada je u pitanju prevencija i liječenje. Preko našeg udruženja do sada smo obavili preko 800 tromjesečnih mjerenja šećera na području regije Birač što je veoma značajno jer se u medicinskim ustanovama zbog nedostatka reagenasa ovo mjerenje ne vrši redovno, rekao nam je Veljo Stanojević, predsjednik udruženja „Diabeta“.

Doktor Nataša Ivanović, internista endokrinolog iz Zvornika je ukazala na probleme sa kojima se suočavavju oboljeli od dijabetesa.

– U svijetu je ova bolest veoma raširena pa bi se mogla proglasiti pandemija ove bolesti. Na regiji Birač po nekim pokazateljima ima oko 5.000 obolelih od šećerne bolesti koja nastaje uslijed nepravilna ishrane, stresa i načina života. U medicinskim ustanovama često nema reagenasa za tromjesečno mjerenje šećera pa ovo udruženja radi veoma veliku pomoć oboljelima jer preko farmaceutksih kuća nabavlja reagense i ostalo što je potrebno za mjerenje šećera.

Pored doktorke Ivanović, koja je imala predavanje na Tribini, učešće su uzeli i Boban Milosavljević, predstavnik Asocijacije za zdravlje dijabetičara iz Niša, Mithat Mujić iz Sarajeva, doktor LJiljana Ivančić iz Bratunca, Inga Marković, nutricionista iz Doboja i Draženko LJubinac, potpredsjednik dijabetoloških udruženja Republike Srpske.

Drago Gajić

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se