18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Izvorni Dejton umjesto novih izmjena

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Dejtonski mirovni sporazum već promijenjen nasiljem visokih predstavnika i da se, umjesto zagovaranja njegovih novih izmjena, treba vratiti izvornom sporazumu.

Dodik je naglasio da su visoki predstavnici mijenjali Dejtonski mirovni sporazum bez saglasnosti strana, osnosno Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/, kako je predviđeno u samom sporazumu.

„Zbog toga treba sve vratiti na izvorni Dejtonski sporazum i poštovati ono što piše u njemu. To je šansa BiH. Svaka druga priča je iluzija koju stranci hrane godinama i koja se nije pokazala uspješnom ni onda kada su oni ovdje upravljali kompletnom situacijom“, rekao je Dodik za „Glas Srpske“.

On je dodao da je vidljivo da nametnuta rješenja nisu donošena u korist svih u BiH, već isključivo Bošnjaka, te da arogancija koju dio međunarodne zajednice pokazuje na pitanju Dejtona najviše košta BiH.

„Ne može biti interes BiH ono protiv čega su, recimo, i Srbi i Hrvati kao konstitutivni narodi. Na jednom pitanju se to možda i ne vidi, ali nemoguće je da to ne utiče na masu promjena koje su učinili“, istakao je Dodik.

Dodik tvrdi da ono što svi u Republici Srpskoj treba da učine jeste da postanu svjesni svoje pozicije u pogledu autonomije i da tu autonomiju što više jačaju.

„Ako Dejtonski sporazum raspakuju, onda ga mogu raspakivati do mjere da umjesto neizvjesnosti postojanja Republike Srpske i FBiH dođu u poziciju nestanka BiH“, poručio je Dodik.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se