23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Hrvatska privredna komora traži otvaranje granica

Hrvatska privredna komora zatražila je otvaranje granica kako bi se „spriječila katastrofa za hrvatsku privredu, koja je ionako na koljenima“ i apelovala na Srbiju da ne uvodi rigorozne mjere, koje će oštetiti privrednike obe zemlje, javili su hrvatski mediji.

„Apelujemo na one koji odlučuju da granice za teretni saobraćaj, odnosno privrednike, budu otvorene da bi se spriječila katastrofa za hrvatsku privredu koja je ionako na koljenima“, izjavio je potpredsjednik Komore za turizam, trgovinu i finansije Јosip Zaher.

Zaštitu Privredne komore Hrvatske zatražili su prije svega direktor Kraša, koji je tradicionalni izvoznik u Srbiju, ali i na području Makedonije i Kosova.

Godišnje preko tog jednog prelaza Kraš izveze preko 2.000 tona konditorski proizvoda. „Nismo bezbrižni već smo vrlo zabrinuti, kazao je Batić navodeći kako tim prelazom i uvoze sirovine koje dolaze iz Turske pa bi im i proces proivodnje mogao biti ugrožen“, saopštili su predstavnici Komore.

Problem je nastao i za Končar Ugostiteljska oprema, koji svoje proizvode izvoze u Srbiju ali i uvoze tehniku iz Srbije, koja nema proizvođače ugostiteljske opreme. „Šteta je svakog minuta i dana jer imamo i ugovorene penale pa nam je stoga ugrožen i nastavak proizvodnje“, rekao je Vinko Štefanić predsjednik Uprave te firme.

„Najveće posljedice imaće firme koje posluju sa Srbijom, ali i svi oni čije je poslovanje na bilo koji način povezano s teritorijom Srbije, koja je ujedno jedna od naših najvažnijih trgovinskih partnera“, rekao je Zaher. Istakao je da Hrvatska ne može biti ostrvo u srcu Evrope.

„Ako granice budu zatvorene gdje će i kako naši privrednici sa svojim robama, kako će poštovati rokove i ugovorne obaveze prema svojim poslovnim partnerima, a na koncu, kako će isplatiti plate svojim radnicima?“.

Iz firme Agrofructus upozoravaju da u posljednjih nekoliko dana trpe veliku štetu zbog zatvaranjem graničnih prelaza sa Srbijom.

„Firma je dogovorila posao prodaje jabuka u Srbiju sa firmom Agrofructus VIP. Ugovorena količina je 3.000 tona, a do sada je realizovano samo pet kamiona robe ili oko 100 tona robe i već sada izgubili su mogućnost izvoza 1.000 tona jabuke. U Hrvatskoj nedostaje skladišnih kapaciteta i pvc box paleta u koju se jabuka bere te su s ovim poslom uspjeli dogovoriti da se sva jabuka s ovog područja ubere u agrotehničkim rokovima i uskladišti na propisan način, a očekivana berba u Slavoniji i Baranji je oko 6.000 tona“, naveli su iz privredne komore.

Zaher je apelovao i na Srbiju da „ne kreće s rigoroznim mjerama koje će oštetiti i hrvatske i srpske privrednike“. Naveo je da ima razumijevanja za izbjegličku krizu, ali i istakao da je imperativ da se omogući neometano poslovanje privrednika.

Prema njegovim riječima, hrvatski izvoz u Srbiju godišnje iznosi 509 miliona evra, što je čini šestim najvažnijim tržištem za hrvatske izvoznike.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se